Voormalig Formule 1-coureur JJ Lehto is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar in verband met een bootongeluk in Finland in de zomer van 2010.

De 45-jarige Fin, die onder zijn echte naam Jyrki Jarvilehto voor de rechter verscheen, werd schuldig bevonden aan varen onder invloed van alcohol. De boot raakte op hoge snelheid een brugpilaar in een smal kanaal tussen twee meren nabij Rassepori. Bij het ongeluk in de nachtelijke uren kwam een vriend van Lehto om het leven. Lehto ontkent de boot te hebben bestuurd, maar op basis van de verwondingen stelt de rechtbank vast dat de vriend op de passagiersstoel moet hebben gezeten . Lehto gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter.

Lehto, een protegé van Keke Rosberg, won in 1988 het Britse Formule 3-kampioenschap en debuteerde in 1989 in de Formule 1 voor Onyx. Hij reed verder voor de Scuderia Italia, Sauber en Benetton. Zijn laatste Grand Prix was in Australië 1994. Daarna won hij tweemaal de 24 uur van Le Mans en was hij onder meer actief als F1-commentator bij de Finse televisie. Sinds het ongeluk is hij echter niet meer in de paddock geweest.