Lewis Hamilton start morgen de Grand Prix van Brazilië van pole position. De Brit troefde rivaal Sebastian Vettel af met een tiende, Valtteri Bottas eindigde als derde. Hij krijgt op de tweede rij gezelschap van landgenoot Kimi Räikkönen. Max Verstappen kwam ruim drietienden tekort op de top en werd vijfde.

Waar Q1 en Q2 geteisterd werden door spetters werd in de shootout weer duidelijk hoe wispelturig het weer kan zijn op Interlagos. Er brak een zonnetje door en over regen had plotseling het niemand meer. De party mode werd ook weer aangezet waarmee weer eens pijnlijk duidelijk werd hoeveel meer vermogen de Ferrari’s en Mercedessen hebben dan de rest. Max Verstappen en Daniel Ricciardo hadden er niets tegen in te brengen en bezetten morgen de derde rij.

Vooraan ging het tussen Hamilton en Vettel. In zijn laatste poging leek Sebastian Vettel op weg naar een verbetering van de tijd van Hamilton. “Ik heb het verloren in bocht acht”, zei de Duitser teleurgesteld op de radio. Hij was iets minder dan een tiende te langzaam.

Regen in Q1
Q1 begon met de mededeling “Rain is on its way”, zoals engineer Pete Bonnington zijn pupil Lewis Hamilton waarschuwde. De donkere wolken pakten zich samen boven het circuit en dat was voor iedereen het teken meteen naar buiten te gaan. Kevin Magnussen en Kimi Räikkönen hadden de primeur, zij meldden halverwege de sessie de eerste druppels achter op het circuit.

De top-10 op dat moment met Max Verstappen aan kop, veranderde niet meer. Zij waanden zich veilig en bleven de rest van Q1 binnen. Achterin het veld was het de vraag wie zich ondanks de druppels in veiligheid wist te rijden. Dat lukte Sergio Perez met gemak, Esteban Ocon nestelde zich ternauwernood op P15. Pierre Gasly was de laatste die knap de gevarenzone achter zich liet met een rondje in de lichte motregen. Stoffel Vandoorne, Lance Stroll, Fernando Alonso en Brendon Hartley waren de kinderen van de rekening. Vijfde afvaller was Carlos Sainz, hij was 5 duizendsten van een seconde te langzaam. 

Twee Saubers op rij 4
Het gedruppel van boven zorgde voor een file voor aanvang van Q2, niemand wilde uiteraard de Q3-boot missen door te laat naar buiten te gaan. Marcus Ericsson was de eerste die een tijd neerzette en pakte duidelijk een voordeel. Zijn tijd was uiteindelijk goed voor een plek in de top-10. Op de radio regende het meldingen van aanstaande buien. Het gros van de grid zetten een snelle tijd neer op de supersoftbanden, op Ferrari na.

 

Vettel en Räikkönen wisselden snel naar de gele softband en lijken daarmee te kiezen voor een lange eerste stint op zondag. Lewis Hamilton zorgde overigens voor dichtgeknepen billen bij Williams en Ferrari, hij reed zowel Sirotkin als Räikkönen opzichtig in de weg. De sessie was halverwege nagenoeg voorbij toen de regen meer doorzette.

Charles Leclerc liet op de valreep nog even zien waarom hij volgend jaar voor Ferrari mag rijden. “Het regent te hard, shit!”, sprak de Monegask op de radio voordat hij aan zijn snelle ronde begon. “Kom maar binnen dan”, sprak zijn engineer. “Nee, nee. Ik ga het toch proberen”, antwoordde Leclerc. En hij maakte het waar, in Q3 werd hij overigens wel verslagen door Ericsson. De Zweed rijdt daarmee zijn beste kwalificatie uit zijn F1-carrière. De twee starten vanaf de vierde rij voor Romain Grosjean en Pierre Gasly.