Zijn mobiele telefoons rinkelen, piepen of trillen gemiddeld ruim tweehonderd keer per dag. Luis García Abad vangt als manager van Fernando Alonso alle klappen, vragen en verzoeken van zijn wereldberoemde klant op. “Hij is mijn vriend, ik wil het beste voor hem.”

De ingetogen manier waarop hij loopt, zijn kalmte, kledingkeuze en eloquentie verraden intellect. Luis García Abad (51) heeft filosofie gestudeerd en is via de marketingwereld in de Formule 1 beland. Niet omdat hij dat zo graag wilde, bekent de Spanjaard. “Puur toeval. Volgens mij plant niemand het om manager te worden van een Formule 1-coureur.”

García Abad in ieder geval niet. Als tiener had hij heel andere dromen, wilde via taal en literatuur culturen leren kennen. Na een baan bij Volvo streek hij neer op de marketingafdeling van Leaseplan, de Nederlandse firma die gespecialiseerd is in wagenparkbeheer van leaseauto’s. Om de Spaanse klanten iets extra’s te bieden verzon hij met een naar eigen zeggen klein budget een plannetje. Met grote gevolgen.

“We besloten namens Leaseplan enkele jonge karters te contracteren om voor onze klanten een rijopleiding te ­organiseren”, legt García Abad uit. “Fernando was een van die jongens. Hij was toen vijftien jaar oud en het was de eerste keer dat ik hem en zijn familie ontmoette. We hebben hem later ook geholpen met zijn eerste stappen in de singleseaters. Ik had toen echt niet kunnen bevroeden dat ik zelf ooit in de Formule 1 terecht zou komen. Maar sommige dingen gebeuren nu eenmaal, hè.”

García Abad klom op tot marketingdirecteur en Leaseplan bleef Alonso steunen op weg naar de Formule 1. Met Nederlands sponsorgeld werd hij gestald bij laagvlieger Minardi, waar zijn talent al snel door de topteams werd onderkend. “Toen Fernando fabriekscoureur werd bij Renault, belden hij en zijn familie mij op met de vraag of ik hem in het eerste jaar misschien wilde helpen.” García Abad zegde toe en nam een jaar onbetaald verlof bij Leaseplan. “Ze wachten nu al veertien jaar op mij…” Met een minzame lach: “Ik ga ook niet meer terug.”


Lees het volledige interview met Luis García Abad in editie 6 van Formule 1. Met verder alles over de turbulente Grand Prix van Azerbeidzjan, een kijkje in de keuken bij Romain Grosjean, Mental Theo over zijn fascinatie voor Formule 1 en nog veel meer! Nu in de winkel en hier online te bestellen.