Het optreden van Carlos Sainz jr. tijdens de afsluitende Formule 1-test in Abu Dhabi heeft Red Bull over de streep getrokken om hem het zitje naast Max Verstappen bij opleidingsteam Toro Rosso te geven.

Dat verklaart Helmut Marko, het hoofd van Red Bulls talentenprogramma, ten overstaan van Autosport. “De test die Carlos in Abu Dhabi achter het stuur van een Red Bull Formule 1-auto afwerkte was voor ons de bevestiging dat we hem het zitje bij Toro Rosso moesten geven”, stelt de Oostenrijker.

“Carlos bewees daar namelijk echt klaar te zijn om de volgende stap te zetten”, zegt hij over de coureur die afgelopen seizoen de titel in de Formule Renault 3.5 pakte. “Zijn test was zeer succesvol: hij reed honderd rondjes en was daarbij snel en gaf goede feedback.”

Volgens Marko heeft Sainz jr. verder ‘aan alle verwachtingen voldaan’, hetgeen hem ‘de logische keuze maakte’. Dat komt ook door zijn eerder genoemde succes in de Renault World Series, zo stipt Marko aan, en door het feit dat Sainz ‘de laatste jaren een stuk volwassener is geworden’.

Twijfel
Omtrent de toekomst van Sainz jr. waren desondanks de nodige twijfels ontstaan, nadat eind augustus bekend werd dat Max Verstappen in 2015 voor Toro Rosso gaat rijden. Sainz leek daarbij gepasseerd te zijn, aangezien Toro Rosso tevens de intentie had verder te gaan met Daniil Kvyat.

Met het plotselinge vertrek van Sebastian Vettel bij het grote Red Bull en de promotie van Kvyat naar dat team diende zich echter een nieuwe kans aan voor Sainz. Ondanks dat hij in de strijd om het zitje nog wel concurrentie ondervond van GP3-kampioen Alex Lynn, viel de keuze dus op Sainz.

Met Verstappen – volgens Marko ‘een heel bijzonder talent’ – en Sainz bij Toro Rosso beschikt Red Bulls ‘B-Team’ volgens Marko over een sterk duo voor 2015: “Ik ben heel benieuwd naar wat die jongens van hun eerste jaar in de sport gaan maken. We vertrouwen er op dat ze het heel goed gaan doen.”