*

Max Verstappen: Kon de bal soms niet in de bovenhoek krullen, maar schoot hem op de paal

André Venema

André Venema

28 juni 2018 17:21

Max Verstappen: Kon de bal soms niet in de bovenhoek krullen, maar schoot hem op de paal
Sutton Images

Met twee podiumplaatsen op een rij heeft Max Verstappen de wind in de zeilen. Op de huisfuif van Red Bull in het Alpenlandschap nabij Spielberg jaagt hij in een zee van oranje – er worden 20.000 Nederlands fans verwacht – vol zelfvertrouwen op de volgende. “Ik ben altijd in vorm geweest.”

De storm is na de slippertjes in China en Monaco gaan liggen. Met twee pijnvrije races in Canada en Frankrijk en een zak vol WK-punten is Verstappen in Oostenrijk, hoofdzetel van zijn hippe werkgever, geland. Tevreden, hongerig en barstensvol ambitie. “Ik heb me na Monaco nooit zorgen gemaakt”, zegt Verstappen. “Het risico dat er iets gebeurt is daar altijd hoger. Maar ik heb verder echt helemaal niets veranderd. Het lijkt alleen nu wel alsof  alles wat meer mijn kant begint op te vallen. Eindelijk, gelukkig maar.”

Met vorm heeft het succes van de laatste twee races volgens hem weinig te maken. “Ik ben altijd in vorm geweest. Ook in de weekends waarin ik een crash had, was ik goed. Alleen was de afwerking soms niet goed en kon ik de bal niet in de bovenhoek krullen, maar schoot ik hem op de paal”, stelt hij. “Natuurlijk kan het bij racen soms even niet lekker lopen, maar ik heb nog nooit een weekend gehad waarin ik dacht: ik ben niet in vorm. Sowieso: als je in de kwalificatie een foutje maakt, sta je zesde en dan is het heel moeilijk op het podium te komen. Als je met voetbal de bal verspeelt, krijg je die een paar minuten later wel weer terug. Kun je het opnieuw proberen. Je krijgt bij ons, zeg maar, wat minder kansen om het goed te doen.”

De Red Bull Ring is volgens hem geen ‘ideaal circuit’ voor zijn uitdager, de RB14. Toch stond hij er in 2016 op het podium en collega Ricciardo vorig jaar ook. “Ik wil niet zeggen dat het mazzel was, maar het kwam wel goed uit dat we hier een podium konden halen.” Als hij dat kunstje kan herhalen, zou dat ook een welkome gift zijn voor alle fans die massaal naar Oostenrijk zullen afreizen. “Een extra motivatie om het goed te doen”, meent Verstappen. “Mooi om al dat oranje weer te zien.”