Voor McLaren is de start van het seizoen niet uitgepakt zoals het had gehoopt. Op de eerste trainingsdag moest het veel tijd prijsgeven ten opzichte van de concurrentie.

In de ochtendsessie waren Jenson Button en Sergio Pérez slechts negende en elfde en ’s middags zakten ze allebei nog twee plaatsen. De achterstand op de Red Bulls, die het veld als vanouds aanvoerden, bedroeg meer dan twee seconden.

“We staan zeker niet waar we horen te staan”, erkent sportief directeur Sam Michael tussen de sessies tegenover Autosport. “We hebben werk voor de boeg. Maar het seizoen is nog lang. Op sommige gebieden functioneert de auto nog niet optimaal.”

Volgens Michael is er geen reden voor paniek. “We hebben een aantal veranderingen doorgevoerd ten opzichte van de auto van vorig jaar. En we geloven er nog altijd in dat die op de lange termijn goed kunnen uitpakken.”

McLaren schakelde onder meer over van een pushrod naar een pullrod voorwielophanging, verhoogde de voorkant van het chassis en gooide het bodywork rond de uitlaten om.

“Natuurlijk was het onze bedoeling om hier met een winnende auto aan de start te verschijnen”, stelt Michael. “Maar zelfs als dat niet lukt, is er geen man overboord. We hebben in ieder geval veel ruimte voor verbetering gedurende het seizoen. We merken de vooruitgang, maar we zijn nog niet helemaal waar we willen zijn.”