Max Verstappen verklaarde vorige week in Austin desgevraagd ‘er helemaal niet mee bezig te zijn’. Hoewel hij inmiddels talloze records bezit, ontbreekt die van jongste polesitter op zijn uitdijende curriculum vitae.

Op het Autódromo Hermanos Rodríguez krijgt Verstappen vandaag met het einde van 2018 in zicht een van de laatste serieuze kansen Sebastian Vettel daarvoor uit de geschiedenisboeken te rijden.

Een jaar geleden was hij er in Mexico-Stad al dichtbij: slechts 0.086 van een seconde kwam Verstappen in de zinderende tijdstraining tekort op de Ferrari van Vettel. “Balen”, zei hij destijds. Een etmaal later hoorde je hem niet meer over de gemiste pole na zijn overwinning. Met een gedurfde manoeuvre in de eerste bochtencombinatie plaveide hij daarvoor de weg, de collega’s zagen hem pas bij de finish terug.

Met de snelheid van Red Bulls RB14 lijkt het in de ijle Mexicaanse lucht goed te zitten. “Dat komt door ons superchassis”, gelooft Verstappen, die vrijdag in beide trainingssessies de snelste tijd klokte. Bemoedigend, oordeelde hij, ook al moest hij VT2 door een mechanisch probleem voortijdig stoppen. Indien het euvel zonder straffen kan worden verholpen, zoals wordt verwacht, zal Verstappen gaan jagen op de eerste pole uit zijn loopbaan.

De Mexicaanse GP is de laatste waarbij hij op papier een serieuze kans maakt Vettels record af te snoepen, de resterende nummers in Brazilië en Abu Dhabi lijken daarvoor bij voorbaat ongeschikt. Vettel was in 2008 in dienst van Scuderia Toro Rosso 21 jaar twee maanden en elf dagen oud, toen hij in Monza de jongste polesitter ooit werd. Een dag later won hij de Italiaanse GP. Maar het record van jongste GP-winnaar raakte de Duitser ruim twee jaar geleden in Barcelona kwijt aan Verstappen, die inmiddels 21 jaar en 27 dagen oud is.