Scheidend technisch directeur Sam Michael wil na zijn vertrek bij het team van Williams aan het eind van dit jaar, wel gewoon in de Formule 1 actief blijven: “Ik hou van deze sport.”

Afgelopen dinsdag werd bekendgemaakt dat Michael na het lopende seizoen weggaat bij Williams, het team waar hij in 2001 in dienst trad na een eerdere periode van vier jaar bij het team van Jordan.

Michael, die aanvankelijk aan de slag ging als engineer, werd in 2004 gepromoveerd tot technisch directeur en is in die hoedanigheid de hoofdverantwoordelijke voor alle technische zaken. Omdat het dit jaar (wederom) niet goed gaat bij Williams, heeft hij zijn verantwoordelijkheid genomen: “Er is me nog wel een andere positie aangeboden, maar die heb ik geweigerd”, verklaart Michael tegenover Autosport.

“Ik zou het ten opzichte van het nieuwe personeel dat het team mogelijk gaat binnenhalen namelijk niet eerlijk vinden als ik nog bij Williams rond zou lopen”, legt Michael uit. “Daarnaast denk ik dat het beter is als de nieuwe mensen op hun eigen manier aan de slag kunnen gaan en veranderingen kunnen doorvoeren, zonder dat ik me nog op de achtergrond bevind.”

Behalve bovengenoemde redenen, vindt Michael het ook gewoon tijd om te vertrekken: “Maar ik blijf tot eind 2011 volledig toegewijd aan het team”, bezweert de Australiër, die drie weken geleden al tot overeenstemming met het team kwam dat het beter zou zijn om terug te treden.

“Ik zal me bezig blijven houden met het doorontwikkelen van de auto, want ik denk dat we de FW33 competitief kunnen maken met de updates die we in de planning hebben staan. We hebben allemaal bovendien nog genoeg andere ideeën in ons hoofd, dus ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken. Ik ben vastbesloten om mijn periode bij Williams tot een goed einde te brengen.”

Een andere klus die Michael verder nog rest, is ervoor te zorgen dat zijn opvolger(s) snel en goed ingewerkt raken binnen het team van Williams. Wat zichzelf betreft, benadrukt de veertigjarige dat hij werkzaam wil blijven in de koningsklasse: “Ik ben klaar voor de volgende uitdaging. Ik hou van de Formule 1 en mijn leven draait om de racerij, dus ik zie er naar uit nog lang in deze sport werkzaam te zijn.”