De McLaren Group heeft over 2014 meer dan twintig miljoen euro verlies gedraaid en het Formule 1-team is voor het grootste deel van dat verlies verantwoordelijk. Dat berichten Forbes en de Daily Mail.

Volgens Forbes, dat zich baseert op de publieke cijfers van de McLaren Group, leed het concern een verlies van omgerekend 22.8 miljoen euro. Het Formule 1-team alleen zou zelfs een verlies van 34.9 miljoen hebben gedraaid, wat deels goed wordt gemaakt door inkomsten uit andere takken van de McLaren Technology Group – zoals de volledige naam tegenwoordig luidt – die zich verder bezighoudt met onder meer de productie van sportauto’s en geavanceerde electronica en technologie.

Als reden voor het verlies van het Formule 1-team, dat over 2013 nog zo’n 21 miljoen winst maakte, wordt volgens Forbes door McLaren gewezen naar afnemende inkomsten uit sponsor- en prijzengeld, terwijl de kosten verder flink gestegen zijn. Aan de grond van dat laatste liggen echter twee eenmalige grote uitgaven: McLaren zou voor zo’n 45 miljoen euro haar motorcontract met Mercedes hebben afgekocht en verder ongeveer 14 miljoen euro betaald hebben aan een ontslagen directeur. Het zou daarbij om de voormalige ceo en teambaas Martin Whitmarsh gaan.

Waar de omzet van McLarens Formule 1-team is gezakt naar iets meer dan 250 miljoen, daar is de omzet van de volledige McLaren Group eveneens iets gedaald, naar net boven de 380 miljoen euro. Ondanks de verliezen en dalende omzet laat McLaren echter weten dat ‘Formule 1 een kernactiviteit’ van de McLaren Group blijft en het er vertrouwen in heeft dat er over 2015 winst geboekt zal worden. Dit laatste moet ook mogelijk zijn voor het Formule 1-team, zo meldt McLaren, aangezien de twee eerder genoemde grote uitbetalingen dus eenmalig waren.