De teleurstelling van Juan Pablo Montoya over zijn straf in Montréal neemt steeds meer toe. McLaren heeft namelijk bevestigd dat de Colombiaan de race had mogen winnen. Hij had dus geen plaats hoeven maken voor Kimi Raikkonen, die er in het kampioenschap een stuk beter voorstaat. De Colombiaan erfde de leiding van de race nadat Fernando Alonso een iets te heftige vrijage met de vangrail had. Had Raikkonen zijn teamgenoot in mogen halen, dan zou hij in dat geval twee extra wk-punten scoren. Teambaas Ron Dennis wilde daar echter niks van weten. De coureurs zelf werd hier overigens niks van verteld, het team wilde niet voor ’onnodige frustratie’ zorgen.

,,Nadat Alonso uitviel besloten we met beide auto’s wat gas terug te nemen om zo een dubbelzege veilig te stellen. Dat klinkt overigens makkelijker dan het is, want beide coureurs willen uiteraard winnen. Ik moet dan ook zeggen dat het best spannend was aan de pitmuur", aldus Dennis.

Het feit dat Montoya de race had mogen winnen had mede te maken met de stuurproblemen van Raikkonen. Het team vertelde de raceleider hier echter eveneens niks over, ook omdat de overige teams anders mogelijk op de hoogte zouden zijn van diens problemen.

,,Juan was er best kalm onder, ook al begreep hij in eerste instantie niet dat hij gas terug moest nemen. Hoewel we veel kunnen bespreken over de boordradio, vonden we het niet echt nodig om hem in te lichten over Kimi’s problemen. Het besluit dat hij de race mocht winnen stond toen al vast, daar bestond geen twijfel meer over."

Dat Montoya niet als eerste over de streep ging, had zoals bekend alles te maken met het negeren van de rode lichten in de pitstraat.