De motorupgrade van Renault staat voor de deur. Nadat deze eerder werd uitgesteld lijkt de update nu echt klaar te zijn voor de Grand Prix van Azerbeidzjan, in de straten van Bakoe.

Terwijl de coureurs zich klaarmaken voor de Grand Prix van Canada dit weekend, wordt er in de fabriek van Renault hard doorgewerkt. De upgrade die begin dit seizoen beloofd was voor de Grand Prix van Spanje klaar te zijn, werd uitgesteld naar Canada. Maar toen bleek dat Renault ook deze deadline niet gingen halen verwachtte Red Bull-adviseur Helmut Marko de upgrade niet meer tot juli. Toch lijkt Renault er nu, volgens informatie van Auto, Motor und Sport, toch echt in te slagen de nieuwe motor voor het eind van deze maand te introduceren.

De Franse fabrikant, die ook motoren levert aan Red Bull en Toro Rosso, was tot kort voor nog niet helemaal tevreden met de betrouwbaarheid van de motor en stelde de upgrade uit. Dankzij de extra tijd kunnen zij nu ook met de langverwachte en verbeterde versie van de aandrijflijn komen. Al eerder dit seizoen bleek zowel Red Bull als opleidingsteam Toro Rosso problemen met de motoren te hebben.

Maar samen met dit goede nieuws, heeft de fabrikant ook slecht nieuws. De update zou slechts één tiende tijdswinst opleveren, in plaats van de verwachte drie tienden. Toch vormt deze tegenvaller geen aanleiding voor Renault om nog langer te wachten met de upgrade.

Voormalig Cosworth-topman Mark Gallagher snapt niet waarom Red Bull niet zelf een motorenprogramma opstart. “Voor een schijntje van wat jullie kwijt zijn aan aerodynamische ontwikkeling kunnen jullie ook een eigen motorenprogramma beginnen”, spreekt hij Red Bull direct toe in het programma F1 Report van Sky Sports. “Het is een kwestie van instelling waarom ze het niet doen”, meent hij.

Red Bull doet er ondertussen alles aan om het gat naar koplopers Ferrari en Mercedes te dichten. Zo is het Oostenrijkse team van plan om een flink pakket vernieuwingen mee te nemen naar de thuisrace op de Red Bull Ring. De Grand Prix van Oostenrijk vind twee weken na die in Bakoe plaats. De combinatie van de geplande motorupgrade aldaar en de chassis-updates in Oostenrijk moeten Max Verstappen de kans om weer voor podiumplaatsen te strijden in zijn RB13.