Was de kwalificatie op vrijdag nog een droom, de kwalificatierace op zaterdag is voor zowel Carlo van Dam als Renger van der Zande uitgedraaid op een nachtmerrie. Van Dam schampte kort na de start – hij vertrok in Macau van pole-position – de vangrail, kreeg een lekke band en botste even later met Van der Zande.Zodoende start Van Dam de hoofdrace – bepalend voor het uiteindelijke resultaat – niet in de voorste regionen, maar slechts vanaf de 24e plek. ,,Dit is balen natuurlijk. En ook wel even wennen, hoor!”, zegt Van Dam in een eerste reactie.

,,Ik heb de afgelopen twee jaar ruim dertig Formule 3-races gereden en ben nooit gecrasht, dus het is extra zuur dat het juist hier gebeurt omdat je in Macau op zondag vooraan moet starten om te winnen.”

Van Dam kende al geen grandioze start. Slechts als derde ging hij de eerste bocht in. ,,Ik kwam op het vuile deel van de baan, raakte de muur en kreeg een lekke band. Ik kon doorrijden, maar een paar bochten later kwam Van der Zande met mijn auto in aanraking. Jammer, want ik was op weg naar de pits om een nieuwe band te halen en weer zoveel mogelijk plaatsen goed te maken, omdat je weet dat hier vaak veel uitvallers zijn.”

Van der Zande op zijn beurt houdt een iets andere mening na over de toedracht van de botsing. ,,Ik had een redelijk goede start en lag vijfde, dus het zag er goed uit. Voor me raakte Van Dam de muur en kreeg hij een lekke band. Toen ik hem in de tweede bocht voorbij wilde, tikte hij me op m’n achterwiel en gingen we samen in de muur. Echt een volledig onnodige actie en eeuwig zonde, want ik had vandaag op het podium kunnen komen. Bizar dit!”

Gevolg is dat Van Der Zande, net als Van Dam, zondag een inhaalrace moet rijden. En laat dat nou net zo goed als onmogelijk zijn in de zeer nauwe straten van Macau. Toch blijven beiden hoopvol. ,,We gaan er het beste van maken”, klinkt het in koor.

Edoardo Mortara was de lachende derde en start de prestigieuze Formule 3-race in Macau nu van polepositie.

KVN