Het startnummer van de vrijdagavond overleden Jules Bianchi, het nummer 17, zal niet meer worden gebruikt in de Formule 1. Daar heeft de FIA uit respect voor de Fransman toe besloten.

Bianchi reed met het nummer 17 op zijn Marussia toen hij afgelopen oktober hevig crashte op het circuit van Suzuka in Japan. Bianchi liep daarbij zwaar hoofdletsel op, raakte in coma en kwam niet meer bij. Afgelopen vrijdag overleed hij, op 25-jarige leeftijd, in het ziekenhuis in het Franse Nice.

Uit eerbied voor Bianchi is het startnummer 17 nu uit de roulatie gehaald, zo heeft de FIA aangekondigd. De beslissing is genomen door FIA-president Jean Todt, die het ‘een gepast gebaar’ noemt. Het nummer kan nu dus niet meer in de Formule 1 worden gebruikt.

Sinds seizoen 2014 mogen coureurs zelf hun startnummers kiezen. Bianchi koos eigenlijk drie andere nummers: 7, 27 en 77. Deze waren, aangezien de toekenning aan de hand van de WK-uitslag van 2013 ging, echter allemaal al vergeven aan andere coureurs, waardoor Bianchi uiteindelijk voor 17 ging.

Bianchi wordt dinsdag begraven in Nice, waar hij ook is geboren. Hij kwam in de Formule 1 tot 34 Grands Prix met een negende plek – in de Grand Prix van Monaco van 2014 – als beste resultaat. Bianchi reed al zijn races voor Marussia en was daarnaast een beschermeling van Ferrari.