Ferrari onderzoekt of het zinvol is om een protest in te dienen tegen een inhaalactie van Sebastian Vettel die mogelijk onder ‘geel’ gebeurde. De FIA houdt zich vooralsnog afzijdig.

Tijdens de race kwam al aan het licht dat Vettel mogelijk onder geel had ingehaald. Nadere bestudering van de beelden leerde echter dat hij de inhaalactie al had ingezet voordat de vlaggen werden gezwaaid of dat het ging om rood/gele vlaggen die waarschuwen voor gladheid.

Na de race dook op YouTube echter een video op waarop duidelijk is te zien dat Vettel een Toro Rosso passeert terwijl de gele lampen knipperen. Dat hoeft echter nog niet te betekenen dat de wereldkampioen in overtreding was, want langs de baan zwaaide een marshal met een groene vlag en dat weegt zwaarder dan de elektronische signalen.

Op inhalen onder geel staat als sanctie een drivethroughpenalty, of als deze tijdens de race niet kan worden uitgedeeld, een tijdstraf van twintig seconden. Mocht Vettel alsnog schuldig worden bevonden, zou hij terugvallen naar de achtste plaats en daarmee de wereldtitel verliezen. Fernando Alonso, die dan kampioen zou zijn, dringt bij zijn team aan op een protest. Dat kan nog tot en met 30 november.

Overigens is het niet noodzakelijk dat Ferrari een protest indient. De FIA kan ook op eigen gelegenheid een onderzoek instellen. De autosportbond wil echter niet bevestigen dat het de zaak in behandeling heeft. Voorlopig kan Vettel dus nog gewoon genieten van zijn derde titel op rij.