Hij was natuurlijk al testcoureur vorig jaar bij Williams maar vandaag keert Robert Kubica acht jaar na zijn ernstige rallyongeluk terug als wedstrijdcoureur in de Formule 1. Een dag waar zijn fans uiteraard lang naar hebben uitgekeken, het tafereel op de hoofdtribune vanochtend was dan ook aandoenlijk. 

“De afgelopen twee dagen konden er nog wel bij, na al die tijd”, zegt Pavel. De grote imposante man is een soort van leider van een groepje fans dat elkaar meerdere keren ziet per jaar op een race-event. Hij is gewapend met een net zo imposante telelens, elke beweging van Kubica vandaag moet vastgelegd worden. Net als we een beetje aan de praat raken, is er activiteit in de Williams-garage. “Oh shit! Is dat Robert!!” Tussen de afdekhekken door is een rode helm te zien, Kubica klimt in de Williams.

(Tekst gaat verder onder foto)

Onder toeziend oog van zijn hondstrouwe fans die geen beweging missen, vertrekt Robert Kubica met testapparatuur op zijn auto uit de garage. Foto: Motorsport Images

Het is even voor negen uur en de vierde testdag staat op het punt van beginnen. Robert Kubica mag vandaag achter het stuur kruipen van de FW42, de auto waar veel om te doen was deze week. Gisternacht kwam de Williams aan in Barcelona, teamgenoot George Russell reed de eerste twintigtal ronden gistermiddag. Het enthousiasme van de groep fans is aandoenlijk, er wordt geroepen en gezwaaid. “Robert komt vaak naar ons toe om ons aan te spreken in plaats van andersom”, vertelt Martin. “Hij is altijd heel aardig en bescheiden. We zijn deze week nog in de garage geweest, we mochten nog even met zijn allen op de dummy-FW42 zitten voor een foto. Hij was opgewekt, ondanks de problemen.”

‘Hij is er klaar voor’
De groep ontmoette elkaar in 2013, tijdens een rallywedstrijd waar Kubica aan meedeed. “Buiten het racen om zien we elkaar niet, alleen op race-events. We wonen in alle uithoeken van Polen. Het klikte meteen destijds en sindsdien zoeken we elkaar op”, vertelt Martin. “Dit jaar gaat een deel naar Australië voor de openingsrace in Melbourne. Ik zit er aan te denken om ook naar de Verenigde Staten te gaan.”

Als het licht op groen gaat en ook de Williams-garage de hekken verplaatst om Kubica door te laten, besta ik niet meer. “Robert! Whoehoe!”, wordt er geroepen. Fotografen in de pitsstraat kijken even op, de groep is door de enorme Kubica-banner van een fanclub ook nauwelijks te missen. Als de lichtblauwe Williams start/finish passeert, wordt er gejuicht. “Ik weet dat er mensen twijfelen aan zijn kunnen maar Robert heeft altijd gezegd dat hij niet zou terugkomen als hij er niet klaar voor is”, gaat Martin verder. “Ik hoop dat hij kan laten zien nog steeds snel te zijn. Al moet het wel goedkomen met de auto natuurlijk.”