De traditionele foto met Max Verstappen zette hij in Silverstone snel en met trots op zijn twitteraccount. Voormalig premier Jan Peter Balkenende (61) is groot fan van Formule 1 en de tiener in het bijzonder. Nu nog een Nederlandse GP. “Ben ik een groot voorstander van.”

Meneer Balkenende, u bent een groot fan van Max Verstappen.
“Klopt. Ik heb Max jaren geleden leren kennen bij City Racing in Rotterdam, kende zijn vader Jos al lange tijd. Ik heb hem daarvoor ook gevolgd, hij was natuurlijk een talent. Op zijn zeventiende kwam hij in een Formule 1-auto en dat leidde tot enorm enthousiasme in Nederland en ook enorme verwachtingen.”

Hij kampt dit seizoen met tegenslag. Maakt u zich zorgen?
“Absoluut niet over Max, wel over zijn auto. Nu is het altijd zo dat autosport een combinatie is van de kwaliteit van de rijder en de auto. Het belangrijkste is dat hij blijft vertrouwen op zijn eigen kunnen – ik weet zeker dat hij dat ook doet – en dit blijft beschouwen als een leerproces. Als je in staat bent daar goed mee om te gaan, maakt het je alleen maar sterker.”

Vindt u dat er in Nederland weer een Grand Prix komen?
“Ik ben er een groot voorstander van. Waarom? Een land heeft baat bij grote evenementen. Je kunt er naar toeleven, het kan enthousiasme genereren.”

Bent u beschikbaar om een rol te spelen?
“Ik wil het graag ondersteunen. Dat betekent niet dat ik heel veel kan doen, want ik heb genoeg andere activiteiten. Maar als men zou zeggen: ben jij bereid met een aanbevelingsrol of wat dan ook dit te ondersteunen, zou ik zeker ja zeggen. Want ik ben groot voorstander van een Nederlandse GP.”

Lees het complete interview met Jan Peter Balkenende waarom hij de Formule 1 naar Nederland zou willen halen in nummer 10 van Formule 1. Met verder onder meer alles over de Grands Prix van Oostenrijk en Engeland, interviews met Paddy Lowe en Rob Kamphues en een kijkje in de pitbox van Toro Rosso. Te koop in de winkel of bestel hem hier online.