Niet alleen Michael Schumacher, ook de oud-winnaars David Coulthard (dertiende) en Jacques Villeneuve (veertiende) vielen tegen tijdens de Engelse Grand Prix. En dat terwijl beide ervaren rotten op meer hadden gehoopt. Onze eigen Adam Cooper ging op zoek naar de reden van hun tegenvallende prestaties. De race van Villeneuve werd gekenmerkt door een probleem in de pit. De Canadees reed over de voet van één van zijn Sauber-monteurs. Later beschadigde hij zijn voorvleugel op het moment dat hij David Coulthard in probeerde te halen. Door dit soort incidenten wordt het steeds moeilijker om zijn toch al moeilijke relatie met het team te verbeteren. Gelukkig raakte de monteur niet gewond.

,,Juist op het moment dat wij bijna klaar waren met de pitstop maakte het Red Bull-team zich klaar om één van haar coureurs te ontvangen. Ik keek ernaar, ook naar de lollipop. Op het moment dat die begon te bewegen en ik dat zag, trapte ik de koppeling in. Daarna remde ik, maar toen stond de auto al op de voet van de monteur."

De oud-wereldkampioen verloor ongeveer tien seconden tijdens zijn pitstop. Later ging de Canadees van de baan af toen hij ’DC’ in probeerde te halen in de Abbey-chicane. Waar hij in de openingsfase nog tiende was, kwam hij uiteindelijk als vierde over de finishlijn.

,,Het gebeurt niet vaak dat ik een inhaalactie onderneem, dus ik was al blij dat ik er één kon maken. Ik remde te laat en kon de bocht nog net halen. Nadat ik David had ingehaald ging ik te wijd en beschadigde ik mijn voorvleugel. Nadat hij was gewisseld was het weer in orde, maar tegen die tijd was de race al verloren."

Het is al de derde keer dit seizoen dat Villeneuve een nieuwe neus moest halen. Na zijn inhaalactie op Felipe Massa in Monaco en zijn botsing met Takuma Sato in Canada ging het nu fout terwijl hij in gevecht was met Coulthard. Hij hoopt in Duitsland en Hongarije wat meer gelukt te hebben. ,,Mijn auto lijkt dit jaar vooral snel te gaan bij lage snelheden, dus het moet goed gaan."

David Coulthard werd ondertussen getroffen door een mysterieus probleem in zijn Red Bull, waardoor de balans niet om over naar huis te schrijven was. Hij eindigde zijn frustrerende middag op P13. De prestaties van de RB1 fluctueerden nogal tijdens de race. Toyota had last van een soortgelijk probleem, pas tegen de tijd dat de banden minder werden begon de balans te verbeteren.

,,Ik had een flink gevecht met Jacques en de Williams-coureurs. Vlak voor mijn pitstop kon ik Mark Webber inhalen, omdat ik toen met veel minder benzine reed. Het was voor het publiek wel leuk om te zien denk ik", verklaart de Schot.

,,De auto was erg inconsistent en daar ben ik behoorlijk door verrast. Naarmate ik lichter werd, namen de problemen wat af. Tijdens de pitstop hebben we het bodywork wat aangepast, omdat ik teveel last van overstuur had. In de trainingen hadden we juist onderstuur… Na de stop werd het erger en vervolgens was het ineens weer slechter. Het einde was zoek."

Ondanks zijn moeilijke middag, was het voor Coulthard wel aangenaam dat hij nog wat kon vechten met andere coureurs. Desondanks vond hij het niet leuk dat hij door Villeneuve in werd gehaald. ,,Het is altijd leuk om een beetje te vechten, maar ingehaald worden is niet fijn. Zeker als er verder geen enkele eer te behalen valt. Ik had wat problemen in Club, Jacques had een betere lijn en was veel sneller. Ik blokte hem niet bij het uitkomen van de bocht en daardoor kon hij me aan het einde van het rechte stuk passeren."

KVN