Valtteri Bottas heeft de Grand Prix van Australië gewonnen. De Fin in dienst van Mercedes trok na een superstart de winst in de openingsrace naar zich toe. Teamgenoot Lewis Hamilton eindigde als tweede en Max Verstappen maakt het podium compleet.

Daniel Ricciardo en Robert Kubica moesten gelijk na de start naar binnen voor een nieuwe voorvleugel. © Motorsport Images.

Bottas rekent met zijn overwinning direct af met een zegeloos 2018. Want waar Hamilton ruimschoots kampioen werd, viel Bottas flink tegen. De Fin heeft de winter echter goed gebruikt om op te laden en ijzersterk naar het Australische Melbourne af te reizen. Waar Hamilton er gisteren nog met de poleposition vandoor ging, is Bottas het meest alert als de lichten boven het rechte stuk doven: hij grijpt de leiding en staat deze niet meer af. Met de snelste ronde pakt de Fin ook nog eens een extra punt.

Hamilton kon vandaag geen vuist maken tegen Bottas en eindigt op ruim 23 seconden op de tweede plek. Max Verstappen rijdt in een strakke race van de vijfde startplaats naar de laatste podiumplek. Het is tevens de eerste podiumplek van een Honda-motor in het V6-tijdperk. Ferrari stelde teleur na een sterke winter. Sebastian Vettel viel terug van plek drie naar vier, Charles Leclerc bleef steken op de vijfde plek. De achterstand van het duo op Bottas was ruim vijftig seconden.

Max Verstappen verschalkt Sebastian Vettel. © Motorsport Images.

Best of the rest is Kevin Magnussen in de Haas, gevolgd door Nico Hülkenburg in de Renault. Kimi Räikkönen in de Alfa Romeo reed naar de achtste plaats, Lance Stroll brengt de Racing Point in hun ‘eerste race’ naar de negende stek. Herintreder Daniil Kvyat pakt het laatste puntje voor Toro Rosso.