Fernando Alonso heeft de chaotische Grand Prix van Maleisië gewonnen. De hoofdrol was echter niet voor hem weggelegd. Sergio Pérez stal de show door in natte én droge omstandigheden eigenlijk de snelste coureur van het veld te zijn. Het werd beloond met een tweede plaats.

 

De Mexicaan reed voor de rode-vlagsituatie al derde en hij bewees daarna dat dat geen toeval was. Moeiteloos kon hij het tempo van Fernando Alonso volgen, die na de pitstops de leiding overnam van de McLarens. Daarna voerde Pérez het tempo op. Zeven seconden werden al snel een seconde.

 

Daarna schakelden beide wagens enigszins laat over op slicks. Ook toen liep Pérez weer in op Alonso. Enige tijd zat hij zelfs binnen de seconde om DRS te gebruiken. Tot hij een klein foutje maakte. “Sergio, we need this result”, klonk het eerder al over de boordradio in de Sauber. Met andere woorden: tweede is ook een prachtresultaat.

 

En dat klopt. Pérez gaf zijn visitekaartje af. De Mexicaan is al betrokken bij Ferrari en het lijkt nu nog maar een kwestie van tijd voordat Pérez het zitje van Felipe Massa afpakt. De Braziliaan zette Ferrari vandaag wederom te schande met een resultaat waarvan menig Italiaan tranen in de ogen van krijgt.

 

De race begon dus onder natte omstandigheden. Een aantal ronden na de start kwam de safety car naar buiten omdat meerdere coureurs op hetzelfde punt van de baan schoten. Niet lang daarna werd de race zelfs stilgelegd vanwege de hevige regenval.

 

Het spektakel in Sepang kon echter gewoon doorgaan. Eerst achter de safety car, waarbij het veld verplicht op regenbanden moest rijden. Vervolgens weer op eigen kracht. En dat zorgde gelijk voor topdrukte in de pitstraat. Omdat Sergio Pérez erg sterk op zijn intermediates reed, kwam hij steeds verder vooraan te rijden.

 

Achter hem maakte de gevestigde orde fouten die normaal jongelingen als Pérez maken. Jenson Button reed zijn voorvleugel stuk op Narain Karthikeyan. En ook Sebastian Vettel verkeek zich op de Indiase HRT-coureur: de tweevoudig kampioen reed zijn achterband lek op de achterhoedecoureur.

 

Karthikeyan zal zelf wel met een glimlach terugkijken op de race. Hij begon, samen met teamgenoot Pedro de la Rosa, als enige op regenbanden en reed daarom tijdens de neutralisatie tiende. Ook Bruno Senna zal tevreden zijn met deze race. De Braziliaan stuurde zijn Williams naar de zesde plaats. Kimi Räikkönen eindigde wederom in de punten: hij werd vijfde. Zijn teamgenoot Romain Grosjean viel wederom uit.

 

Dat kan niet gezeggd worden van Alonso. De Spanjaard liet opnieuw zien in een zeepkist toch resultaten te boeken. Het geeft Ferrari, waar het intern rommelt, weer wat lucht. Dat kan niet gezegd worden van Massa, want zijn opvolger is nu wel duidelijk. De 22-jarige Pérez.