Als ze echt hadden gewild, dan had winnaar Michael Schumacher samen met Felipe Massa het hele deelnemersveld op een ronde kunnen zetten. Zover komt het alleen niet, omdat Ferrari op zeker rijdt. En dat kan, want de dominantie is overweldigend.
Bij de start weet Kimi Raikonen zijn koppositie nog vast te houden, gevolgd door de twee rode bolides. Wat verder naar achteren is het zoals altijd een drama in Duitsland. Meerdere auto’s rijden vlak voor, naast, of in het geval van Ralf Schumacher en David Coulthard zelfs over elkaar (heen). Met Fernando Alonso schiet het ook al niet op, hij schiet wat door in de hairpin en verliest twee plekken. Aan Jenson Button en Giancarlo Fisichella.

Juist als iedereen de hairpin heeft gerond, lijkt de rust weder te keren. Lijkt, want die rust wordt bruut verstoord door Nico Rosberg. De Williams-coureur verliest de controle over zijn FW28 en crasht. Ondertussen komen Nick Heidfeld, Jacques Villeneuve en Ralf Schumacher naar binnen om de nodige reparaties uit te laten voeren.

Als de stofwolken dan echt zijn opgetrokken rijdt Raikkonen op kop, maar de Ferrari’s zijn niet ver weg. Het gat met Giancarlo Fisichella, Jenson Button en Fernando Alonso groeit gestaag. Na vijf ronden, Button is er inmiddels in geslaagd zich een weg te vechten langs Fisichella, bedraagt zijn achterstand op de leider al elf seconden. Ook voor Pedro de la Rosa zit de race er dan al op, naar het zich laat aanzien door technisch malheur.

Tien ronden kan de McLaren-coureur genieten van de leidende positie. Dan is zijn tank bijna leeg en is het tijd voor zijn eerste pitstop van de middag. Geen vlekkeloze, want rechtsachter heeft de monteur problemen met het monteren van de band. Een seconden of zes, zeven verliest hij al snel.

De Ferrari’s kan het niet deren. Zij grijpen de kop en staan die niet meer af. Wat volgt is iets wat nog het meest doet denken aan een willekeurige race uit 2004. Met als enige verschil dat Massa op de tweede plek rijdt en niet Rubens Barrichello. Over Barrichello gesproken, hij is lekker op dreef en haalt zowel Button als Raikkonen in. Maar na zijn pitstop is het afgelopen, de Honda-motor gaat in vlammen op.

Als niet veel later ook de Ferrari’s en Alonso binnen zijn geweest is het zaak om de eerste schade op te maken. Die bedraagt 20,5 seconde, voor Mark Webber althans, want hij wacht nog even met zijn eerste pitstop. Button, Raikkonen, Fisichella, Jarno Trulli (nog niet gestopt) en Alonso volgen. Op ongekend grote afstand.

Daarna treedt er een soort staakt-het-vuren op. Webber en Trulli maken hun pitstops en Villeneuve zorgt nog voor enige opwinding door te crashen bij het opkomen van het rechte stuk. Vervolgens is het in ronde 39 aan Webber om voor het nodige spektakel te zorgen. Hij haalt Fisichella in, die problemen lijkt te hebben. Meteen duikt de Italiaan naar binnen waarna het weer wat beter lijkt te gaan.

Dat kan niet worden gezegd van Webber, die een goed resultaat letterlijk en figuurlijk in rook op ziet gaan. Heel even rijdt hij zelfs op de derde plek en hij zou zeker voor de Renaults zijn geëindigd. Ware het niet dat de Cosworth-krachtbron er mee ophoudt. Zodoende wint Alonso weer een puntje, want hij moet het toch echt hebben van de uitvallers vandaag. Hij heeft in de slotfase zelfs rugdekking nodig van Fisichella om Trulli achter zich te houden. Rugdekking die ook Button goed had kunnen gebruiken, want nu moet hij zijn derde plek prijsgeven aan de aanstormende Raikkonen.

Daar blijft het bij. De Ferrari’s (met Schumacher voor Massa) worden pas weer terug gezien na de finish. Raikkonen pakt de laatste podiumplek, voor Button. Alonso wordt vijfde, op de voet gevolgd door Fisichella en Trulli. Christian Klien erft door het uitvallen van Webber het laatste wk-punt.

Ook Christijan Albers beleeft een enerverende race. De Nederlander start voorzichtig om zo uit de problemen te blijven, geen verkeerde strategie blijkt naderhand. En de MF1-coureur laat van zich horen in het vervolg. Tiago Monteiro en Takuma Sato worden ingehaald en Scott Speed maakt onder druk een fout zodat Albers erlangs kan. Toch finisht de Amerikaan voor hem, vanwege een probleem met het gaspedaal komt Albers als dertiende en voorlaatste over de finish.

Klik hier voor de tijden.