*

Race: Hamilton en Mercedes kloppen Ferrari na grimmig gevecht op Monza

Daan de Geus

Daan de Geus

2 september 2018 16:41

Race: Hamilton en Mercedes kloppen Ferrari na grimmig gevecht op Monza
Racepictures

Mercedes-coureur Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van Italië gewonnen, na een fel gevecht met Kimi Räikkönen op Ferrari’s thuiscircuit Monza.

Het venijn zat op Monza zowel in de start als de staart. Bij de start kwamen de Ferrari’s, met Räikkönen voor Vettel, voor Hamilton door de eerste bocht, maar de Brit slipstreamde Vettel door de Curva Grande en ging in de tweede chicane – Variante della Roggia – in de aanval.

Hamilton zat aan de buitenkant en kwam langszij, net voor Vettel, die nog aan de binnenkant zat en contact maakte met de Mercedes-coureur. Vettel liep schade op aan zijn voorvleugel, bargeboard en spinde in de rondte, en hinkelde daarna naar de pits.

De Duitser viel ver terug en zijn hoop om Ferrari’s thuisrace op Monza te gebruiken om op Hamilton in te lopen in het WK, lag gelijk aan diggelen. De rest van de race draaide om schadebeperking voor Vettel, die geluk had dat hij zijn stop kon maken tijdens de safetycar.

De safetycar was nodig om de tot stilstand gekomen Toro Rosso van Brendon Hartley weg te takelen. De Nieuw-Zeelander werd bij de start in de sandwich genomen door Marcus Ericsson en Nico Hülkenberg en hij liep daarbij flinke schade op.

Vettel kon zodoende achteraan sluiten, met vooraan gelijk strijd doen de race in ronde vier verder ging. Hamilton passeerde Räikkönen op het rechte stuk van start/finish, met de Fin die daarna knap buitenom terugsloeg in de Variante della Roggia.

Strategisch steekspel
Met Räikkönen op kop en Hamilton in zijn kielzog en op het vinkentouw, ontstond er vervolgens een strategisch gevecht. Räikkönen en Ferrari gingen daarbij ondanks de koppositie in de aanval door als eerste een stop te maken, in ronde 21.

Hoewel Mercedes klaarstond voor Hamilton – wellicht ook om een beetje in de weg te staan voor Räikkönen – ging Hamilton door. Met de oproep ‘Hammer time!‘ plakte hij er nog acht ronden aan vast, maar Räikkönen kwam ondertussen ook op stoom op zijn nieuwe banden.

Na zijn stop in ronde 29 zat Hamilton zodoende tóch weer achter Räikkönen. En achter zijn eigen teamgenoot Valtteri Bottas, die op kop reed omdat hij nog niet gestopt was. Bottas werd door Mercedes als blokkade gebruikt, en ‘drukte’ Räikkönen terug richting Hamilton.

Räikkönens voorsprong van 5.6 seconden naar Hamilton was nog maar minder dan een seconde toen Bottas in ronde 36 zijn stop maakte. Räikkönen leek het echter onder controle te houden, met de Fin en Hamilton die met hun banden worstelden.

Hamilton weer buitenom
Acht ronden voor het eind zag Hamilton zijn kans echter schoon, en greep die met beide handen aan door buitenom te gaan bij Räikkönen in de eerste chicane. De twee lieten elkaar daarbij leven, maar de strijd was gestreden.

Hamilton sprintte weg bij Räikkönen en pakte de zege met bijna tien tellen voorsprong, met de Ferrari-rijder die het rustig aan moest doen en werd opgeroepen de kerbs te vermijden vanwege de ‘kritieke’ toestand van zijn banden.

Verstappen vs Bottas
De derde plek was voor Bottas, al finishte hij als vierde op de baan. Max Verstappen kwam namelijk als derde over de streep, maar had een tijdstraf van vijf tellen gekregen omdat de wedstrijdleiding hem de schuld gaf voor contact met Bottas.

Bottas probeerde Verstappen in ronde 43 buitenom in de eerste chicane te passeren. Verstappen liet eerst ruimte, maar kwam onder het remmen terug de racelijn op en raakte Bottas. Die verloor de controle en moest door de uitloopzone heen.

Verstappen werd met de straf teruggezet naar de vijfde plek. Vettel werd zo nog vierde. Hij had zich na zijn eerste stop al naar P4 geknokt, maar had nog een tweede stop nodig en moest toen van P10 weer naar voren komen en profiteerde dus ook van Verstappens straf.

Romain Grosjean (Haas) finishte als zesde, voor Esteban Ocon, Sergio Pérez, Carlos Sainz en Lance Stroll die op P10 het laatste puntje pakte, met de tweede puntenfinish dit jaar voor Williams. Daniel Ricciardo viel uit met een koppelingsprobleem.

 

Resultaten GP Italië 2018 – Race

1Formule1
1:16:54.484
25
2Formule1
3Formule1
4Formule1
5Formule1
+ 18.208
10
6Formule1
8Formule1
+ 1:18.140
4
9Formule1
+ 1 ronde
2
10Formule1
12Formule1
13Formule1
14Formule1
16Formule1
+ 1 ronde
17Formule1
18Formule1
19Formule1
+ 44 ronden
20Formule1
Ga naar alle GP Italië 2018 uitslagen