Mark Webber heeft zijn eerste zege van het jaar geboekt door de Grand Prix van Monaco te winnen. Hoewel hij geen grote voorsprong wist op te bouwen, hield de de Red Bull-coureur de race stevig onder controle.

Webber mocht van pole vertrekken en had voor de verandering eens geen slechte start. De Australiër behield zijn koppositie, met Nico Rosberg in zijn kielzog, terwijl er vlak achter hem chaos ontstond doordat Romain Grosjean en Kamui Kobayashi uit de race crashten en voor heikele momenten zorgden in de eerste bocht.

Een latere aanrijding in de eerste ronde – tussen Pastor Maldonado en Pedro de la Rosa, die allebei uitvielen – zorgde er vervolgens voor dat de safety car de baan op moest om de race te neutraliseren.

Na twee rondjes achter het veiligheidsvoertuig werd de race hervat en Webber bleef daarbij zonder problemen aan de leiding, met Rosberg nog steeds achter hem en Lewis Hamilton, de Ferrari’s en de goed gestarte Sebastian Vettel daar weer vlak achter. Dit viertal werd vervolgens gevolgd door Kimi Räikkönen en Michael Schumacher.

Tot de eerste reeks pitstops – die pas rond ronde 28 begon, aangezien de dreiging van regen ervoor zorgde dat veel teams een afwachtende houding aannamen – bleven verdere positiewisselingen uit.

Tijdens de pitstops slaagde Alonso er vervolgens echter in om Hamilton te passeren, terwijl Vettel de leiding overnam aangezien hij de race in tegenstelling tot de andere koplopers op harde banden was begonnen en dus nog niet naar binnen hoefde.

Als gevolg daarvan reed Webber met een achterstand van zo’n zestien tellen op Vettel op plaats twee rond, maar de veteraan raakte daar niet door in paniek. De 35-jarige Aussie wist het gat namelijk binnen de perken te houden en als gevolg daarvan pakte hij de leiding terug toen Vettel in ronde 46 van de 78 eindelijk naar binnen dook.

Vettel verloor door zijn stop echter niet alleen de leiding, maar zag ook Rosberg en Alonso weer voor zich terecht komen. Wel slaagde hij erin om Hamilton net voor te blijven, waarna vervolgens een 32 ronden lange ‘sprint’ tot de finish begon.

Ook in deze slotfase – en terwijl de dreiging van regen de kop weer opstak en er zelfs wat druppels begonnen te vallen – bleef Webber kalm onder de druk van Rosberg, die nog immers slechts 1 á twee tellen achter hem aan bleef plakken. De laatste podiumplek bleef in handen van Alonso, die op zijn beurt de druk van Vettel en Hamilton weerstond, met Massa daar weer vlak achter op plek zes.

In die volgorde kwamen de eerste zes zo vervolgens binnen tien seconden van elkaar over de streep, met een kalme en coole Webber als uiteindelijke winnaar, na het weerstaan van een safety car-periode, de dreiging van regen en continue druk van de jongens achter hem.

Achter de topzes was plaats zeven Paul di Resta’s beloning voor een onopvallende maar solide race. Zijn Force India-teamgenoot Nico Hülkenberg eindigde in zijn spoor op plaats acht.

Kimi Räikkönen pakte op plaats negen nog twee punten mee voor Lotus, al had hij aan het begin van de race ongetwijfeld op meer gehoopt. Problemen met de banden betekenden echter dat er voor hem niet meer in zat dan een negende stek.

Het laatste punt was er voor Bruno Senna, al moet wel gezegd worden dat de nummers zeven tot en met tien flink geprofiteerd hebben van de uitvalbeurt van Michael Schumacher. De snelste man van de zaterdag deed vandaag aardig mee, maar moest zijn auto – na een aantal langzame ronden – in de pits parkeren vanwege een nog onbekend euvel.

De volledige uitslag van de Grand Prix van Monaco is hier te zien.