Williams-coureur Pastor Maldonado heeft gestunt in Spanje en zijn eerste zege in de Formule 1 gepakt. De Venezolaan wist thuisrijder Fernando Alonso te verslaan in een duel dat de volledige 66 ronden duurde.

Dat Maldonado vanaf pole een goede uitgangspositie had voor de race, was duidelijk, maar dat hij zou winnen, hadden ze waarschijnlijk zelfs bij Williams niet durven dromen.

Dankzij een slimme pitstopstrategie van zijn team en een ijzersterke prestatie van zichzelf, wist Maldonado de race echter naar zich toe te trekken. Bij de start verloor hij de leiding weliswaar aan Alonso, die net als vorig jaar geweldig van zijn plek kwam, maar na de tweede reeks pitstops stelde Maldonado orde op zaken.

Maldonado was namelijk later dan Alonso naar binnen gegaan voor zijn eerste stop, maar ging opvallend genoeg eerder naar binnen voor stop nummer twee. De Williams-rijder stopte in ronde 24 voor de tweede keer, terwijl Alonso pas twee ronden later de pits in dook voor nieuw rubber.

In die twee ronden tussentijd had Maldonado er echter een paar snelle ronden uitgeperst, terwijl Ferrari-rijder Alonso tijd had verloren achter achterblijver Charles Pic en doordat zijn banden op begonnen te raken.

Na zijn stop kwam Alonso daarom ook als tweede weer naar buiten, achter Maldonado, die een voorsprong had van een seconde of vijf. De Williams-rijder wist deze voorsprong vervolgens verder uit te bouwen tot maximaal zeven tellen, maar begon daarna – zo rond ronde veertig – tijd te verliezen en zag zijn voorsprong weer teruglopen tot een tel of vier.

Voor Williams was dat het teken om Maldonado wederom eerder naar binnen te roepen. In ronde 42 maakte hij daarom zijn derde stop. Alonso volgde drie ronden later en kwam daarna wederom als tweede naar buiten, met een achterstand van 3.5 seconde, maar het voordeel van versere banden.

Op het versere rubber wist Alonso het gat terug te brengen tot twee tellen, 1.8 seconde en niet veel later – in ronde vijftig – zelfs tot onder de seconde. Een inhaalactie en zege voor Alonso leken aanstaande, maar daar kwam het toch niet meer van. Het beste van Alonso’s banden was er op dat moment namelijk vanaf, terwijl Maldonado zijn Pirelli’s redelijk had ontzien.

De Venezolaan kon zijn voorsprong daardoor consolideren en wist uiteindelijk met een voorsprong van zo’n drie seconden als eerste over de streep te komen. Alonso volgde op plaats twee, nadat hij in de laatste twee ronden nog onder druk kwam te staan van Kimi Räikkönen, die zijn Lotus naar plaats drie stuurde.

Achter Räikkönen kwam zijn teamgenoot Romain Grosjean als vierde aan de finish. Plaats vijf was er voor een sterk rijdende Kamui Kobayashi, die traditioneel strijdlustig was en opviel met boude inhaalacties op Jenson Button en Nico Rosberg.

Diezelfde Rosberg eindigde de race overigens als zevende, nadat Sebastian Vettel zich in de laatste vijf ronden nog van de achtste naar de zesde plek had geknokt door Jenson Button, Lewis Hamilton en dus ook Rosberg in te halen, waarna dit drietal in omgekeerde volgorde op de plaatsen zeven tot en met negen eindigde. Met name voor Hamilton was dit een sterk staaltje schadebeperking, aangezien hij de wedstrijd als 24e en laatste was begonnen en dus behoorlijk was plaatsen goed had gemaakt.

Plaats tien en het laatste puntje waren er voor Nico Hülkenberg, die Red Bulls Mark Webber net achter zich wist te houden, na een fel gevecht in de slotfase van de wedstrijd.

De zege van Maldonado is overigens de eerste van een Venezolaan in de Formule 1 en de 114e in totaal voor het team van Williams, dat sinds de slotrace van 2004 geen Grand Prix meer had gewonnen.

Bekijk hier de volledige uitslag van de Grand Prix van Spanje.