Max Verstappen heeft in Mexico zijn tweede overwinning van het seizoen gepakt. De Nederlander had na brokken niks te duchten van Sebastian Vettel en Lewis Hamilton, die ondanks een kleurloos optreden wel zijn vierde wereldtitel veilig stelde.

De race zou op voorhand een gevecht worden tussen drie man om de overwinning en tussen twee man voor de wereldtitel. En juist die twee zien zichzelf genoodzaakt om na de eerste ronde al de pits op te zoeken. Lewis Hamilton haalt vanwege een lekke band nieuw schoeisel, terwijl Vettel de neus van zijn Ferrari laat vervangen. De twee hebben elkaar geraakt bij het uitkomen van de eerste chicane, waar ook Max Verstappen zich nadrukkelijk en niet geheel zonder contact een weg naar voren knokt.

Terwijl Verstappen aan de kop van het veld een gat trekt naar Valtteri Bottas, beginnen Vettel en Hamilton dus aan een inhaalrace op de softs. Ondertussen onderzoekt de wedstrijdleiding de schermutselingen in de eerste bocht, maar de stewards oordelen dat niemand zijn boekje te buiten is gegaan.

Vettel is echter een andere mening toegedaan op het moment Felipe Massa hem subtiel buiten de baan drukt: “Grappig hè, om iemand anders ernaast te duwen. Ik zat er vóór”, klaagt hij. “Blijf gefocust”, reageert het team, waarop Vettel aangeeft dat hij dat toch echt wel is.

Na een twintigtal ronden laat Verstappen weten dat zijn linkervoorband lichte tekenen van slijtage begint te vertonen. Het moment valt samen met de blauwe vlaggen die worden getoond voor niemand minder dan Lewis Hamilton. De opmars van de Brit verloopt stroef en Hamilton moet Verstappen voorbij laten.

Vettel doet het wat dat betreft aanzienlijk beter dan Hamilton. De Duitser werkt zich relatief eenvoudig op richting de top tien, maar komt nimmer in het zicht van de posities die hem in de race houden voor de wereldtitel.

Verstappen weet zijn eerste pitstop uit te stellen tot de 32ste ronde op het moment dat er een virtual safety car van kracht is vanwege het stilvallen van wéér een Toro Rosso. Dit keer is Brendon Hartley het slachtoffer. Verstappen wisselt naar de supersofts en tracht daar de race op uit te rijden.

Daar slaagt de Nederlander probleemloos in. Het gat van acht seconden naar Bottas ten tijde van zijn pitstop weet hij uit te breiden tot negentien seconden aan de finish. Kimi Räikkönen pakt na een race in niemandsland het derde plekje op het podium.

Sebastian Vettel valt uiteindelijk net naast het podium op de vierde plaats. Het is echter te weinig om zicht te houden op de wereldtitel. Die gaat met nog twee races te gaan naar Lewis Hamilton, die na een kampioen-onwaardige inhaalrace niet verder komt dan P9, maar ons nog wel trakteert op een heerlijk duel met Fernando Alonso.

Verstappen’s teamgenoot Daniel Ricciardo maakt een weekend mee om snel te vergeten. Na de snelste tijd op vrijdag, heeft Ricciardo niet langer het geluk aan zijn kant. Na de kwalificatie werd zijn motor vervangen, hetgeen hem op een gridstraf kwam te staan, maar de ellende is pas echt compleet als de Australiër de strijd na nog geen tien ronden met staken met turbo gerelateerde problemen.