Sebastian Vettel heeft in Canada zijn vijftigste Grand Prix-zege geboekt. De Ferrari-coureur reed onbedreigd van de poleposition naar de zwartwitgeblokte vlag.

Polesitter Sebastian Vettel duikt als eerste de eerste bocht in. Max Verstappen maakt het Valtteri Bottas aardig lastig, maar slaagt er niet in de Mercedes te verschalken. Daniel Ricciardo duikt in bocht drie binnendoor bij Kimi Räikkönen.

Verder naar achter glijdt Lance Stroll van de ideale racelijn en neemt Brendon Hartley mee in zijn val. Om het puin te ruimen wordt de race geneutraliseerd. Dat geeft Stoffel Vandoorne de gelegenheid om zonder al te veel tijdverlies nieuwe banden te halen. Al komt hij daardoor wel helemaal achteraan te liggen.

Na drie rondjes achter de safety car wordt het veld weer losgelaten, waarbij Vettel direct een gaatje slaat. Sergio Pérez krijgt een tikje van Carlos Sainz, maar de schade blijft beperkt. Pérez roept om een zwarte vlag voor zijn collega, maar de wedstrijdleiding acht het onnodig om actie te ondernemen.

Charles Leclerc voelt de hete adem van Fernando Alonso in zijn nek, maar de Spanjaard die aan zijn driehonderdste Grand Prix-weekend bezig is, komt de debutant niet voorbij. De Force India’s wisselen als eersten naar de supersofts. De Renault kunnen iets langer door en komen zo voor Esteban Ocon terecht.

In de zeventiende ronde gaan zowel Verstappen als Hamilton naar binnen. Een ronde later gevolgd door Ricciardo. De Australiër wint een positie wint ten opzichte van Hamilton, die bij het uitkomen van de pits een kleine uitglijder heeft. De relatief vroege stop voor Hamilton is noodzakelijk om de motorkoeling te verbeteren.

Ferrari schakelt ondertussen over op plan B. Net als Bottas wordt Vettel aangespoord te blijven pushen omdat hij nog altijd sneller is dan de coureurs die al een pitstop hebben gemaakt. Hamilton krijgt te horen dat hij nog niet veilig is ten opzichte van Räikkönen, die ook lang doorrijdt.

Na 33 ronden schakelt ook Räikkönen dan over op de supersofts en hij komt toch vlak achter Hamilton terug op de baan. Vier ronden daarna is Bottas aan de beurt. Hoewel de stop niet helemaal soepel gaat, behoudt hij de tweede plaats met een ruime marge op Verstappen. Voor Vettel is dat het teken om ook zijn stop te maken, waarbij zijn leidende positie verder geen moment in gevaar komt. Zeker niet nadat Bottas nog een klein uitstapje maakt.