Wereldkampioen Sebastian Vettel gaat door met waar hij vorig jaar geëindigd was. Winnen. Niemand kwam in de buurt van de Duitser. Lewis Hamilton finishte in Australië als tweede en Vitaly Petrov is de verrassende derde.

Vettel ging vliegensvlug van start. Hamilton kreeg niet eens de kans om aan een inhaalpoging te denken. De Engelsman was drukker met het afschudden van Mark Webber in de eerste bocht. Dit lukte hem, en daarna was alle spanning voor Hamilton eigenlijk al weg: Vettel was in Albert Park een klasse apart.

De regerend wereldkampioen maakte geen foutje en Red Bull heeft de beste auto van het veld. Er was voor Vettel dus geen vuiltje aan de lucht. Teamgenoot Webber had het lastiger. Zijn auto maakte een meer nerveuze indruk. Had ook meer last van overstuur. De Australiër startte voor eigen publiek als derde, maar finishte slechts twee plaatsen lager.

Voor Petrov startte het seizoen uitstekend. Hij kwalificeerde zich als zesde, maar reed na een ronde al vierde. Het werd nog mooier voor de Renault-coureur. Ook Petrov reed een nagenoeg foutloze race en dat werd beloond: de Rus boekte zijn eerste podiumfinish.

De oude rotten van het F1-veld, Rubens Barrichello en Michael Schumacher, kwamen wel in de problemen. Laatstgenoemde werd na de start in de derde bocht dankzij Jaime Alguersuari opgezadeld met een lekke rechter achterband. De Mercedes-coureur kwam na zijn pitstop nooit meer op snelheid, en moest later in de race uitstappen.

Rubens Barrichello moest in diezelfde bocht uitwijken naar de grindbak om een aanrijding met Sergio Pérez te voorkomen. Later verziekte Barrichello zijn eigen race, maar ook die van Nico Rosberg, door in wéér die bocht vol in de flank van Nico Rosberg te rijden. De race van de Duitser zat er op en Barrichello kreeg terecht een drive through-straf.

Pastor Maldonado kreeg niet het F1-debuut waar hij op hoopte. Zijn race eindigde al in de openingsfase, nadat hij in de openingsfase met wat concurrenten in aanraking kwam. Voor Pérez eindigde zijn eerste Formule 1-race een stuk beter. De Sauber-coureur bewees dat de Pirelli’s prima banden zijn. De Mexicaan stopte als enige coureur van het veld slechts een keer en eindigde op een nette zevende plaats.

De verstelbare achtervleugel en de rentree van KERS brachten niet het gehoopte spektakel. Red Bull Racing maakte geen gebruik van het regeneratiesysteem. Gelukkig maar, want anders had Vettel het veld nog verder naar huis gereden.

Uitslag
1 Sebastian Vettel 1:29:30.259
2 Lewis Hamilton + 22.297
3 Vitaly Petrov + 30.560
4 Fernando Alonso + 31.772
5 Mark Webber + 38.171
6 Jenson Button + 54.304
7 Felipe Massa + 1:25.186
8 Sebastien Buemi + 1 lap
9 Adrian Sutil + 1 lap
10 Paul Di Resta + 1 lap
11 Jaime Alguersuari + 1 lap
12 Nick Heidfeld + 1 lap
13 Jarno Trulli + 2 laps
14 Jerome d’Ambrosio + 4 laps

Niet geklasseerd
Timo Glock + 9 laps

Uitvallers
Rubens Barrichello + 10 laps
Nico Rosberg + 36 laps
Michael Schumacher + 39 laps

Heikki Kovalainen + 39 laps
Pastor Maldonado + 49 laps

Gediskwalificeerd
Sergio Perez + 1:05.845
Kamui Kobayashi + 1:16.872