Na een geslaagd testweekend is Racing Team Nederland klaar voor hun debuut op de 24 uur van Le Mans. De knalgele bolide is inmiddels niet meer van het circuit af te denken.

Als enige Nederlandse team heeft Racing Team Nederland een startbewijs bemachtigd voor de 85e editie van de 24 uur van Le Mans, die op 17 en 18 juni wordt verreden. Het team verschijnt aan de start met een Dallara P217 en neemt deel aan de zogeheten LMP2-klasse.

Met 22 deelnames is Jan Lammers de meest ervaren coureur van het team op Le Mans. De inmiddels 61-jarige coureur zette in 1988 de race op zijn naam, samen met co-coureurs Andy Wallace en Johnny Dumfries. Rubens Barrichello en Frits van Eerd zijn debutanten op dit circuit. Barrichello, de meest ervaren Formule 1-coureur ooit, is blij erbij te zijn. “Le Mans is een droom voor elke coureur. We hebben op deze testdag veel werk kunnen verzetten. Al met al was het een prima start. Ik ben er trots op dat ik deel mag uitmaken van dit team en samen zullen we gaan proberen het maximale eruit te halen.”

Het doel van het testweekend was duidelijk, zo zegt teammanager Mark Koense: “Dit weekend was bedoeld Frits en Rubens kennis te laten maken met het voor hun onbekende circuit van Le Mans en ondertussen te werken aan de afstelling van de auto. Rubens vond snel zijn draai, Frits pakte alles weer heel verstandig aan en we hebben stappen gemaakt wat betreft de set-up.”

Toch ligt Racing Team Nederland niet bepaald op koers voor de overwinning, in de tests liggen de Dallara’s ver achter de teams die een Oreca inzetten. Maar Koense is optimistisch: ”Wij zijn als debuterend team tevreden met onze vooruitgang tot dusver. Hoewel snelle rondetijden voor ons vandaag geen prioriteit waren, waren we in ons klassement even snel als de overige Dallara’s die meedoen en sneller dan vrijwel alle teams die met een Ligier rijden. Technisch functioneerde alles prima. Wij zijn een nieuw team en dit eerste jaar is ervaring opdoen voor ons prioriteit.”