Kimi Raikkonen heeft laten zien dat zijn zege in Spanje geen toevalstreffer was. De Fin reed in de eerste kwalificatie in Monaco veruit de snelste tijd. Met zijn 1.13.644 was de McLaren-coureur bijna een halve seconde sneller dan Fernando Alonso. De sessie werd onderbroken door een stevige crash van Ralf Schumacher.
 


Monaco kent geen genade. Maak je een fout, hoe minimaal dan ook, dan word je er direct op afgerekend. Zo ondervond Ralf Schumacher. De Toyota-coureur was op weg naar een goede tijd, maar maakte een stuurfout bij het ingaan van Tabac. Hij stuurde te kort in, raakte met zijn linkervoorwiel de vangrail en werd vervolgens de bocht in gelanceerd. Met een harde klap kwam hij tot stilstand. Code rood.

De korte onderbreking had geen invloed op de coureurs die nog na Schumacher de baan op moesten. Alleen Trulli stelde enigszins teleur. De Italiaan, vorig jaar nog pole, kon dat kunstje ditmaal niet herhalen. Hij moet tevreden zijn met een voorlopige zevende plaats.

Net als vorig seizoen was Renault opnieuw snel. Fisichella vierde en Alonso tweede. Mark Webber zette zich er tussen met een derde tijd. Maar het was toch Kimi Raikkonen die de show steelde. De Fin liet in Spanje al zien hoe verbluffend snel de McLaren is en trekt die lijn dus ook in het Prinsdom voort. Raikkonen: ,,Pole in Monaco is heel belangrijk, aangezien inhalen hier vrijwel onmogelijk is. Als je bij de start de leiding kan behouden, dan ben je al een heel eind op weg om de race te winnen.”

Bij Ferrari zagen we enkel sombere gezichten. Michael Schummacher (11e) en Barrichello (10e) hebben het lek nog niet boven. De angst van de Braziliaan om tijdens de race op een ronde gezet te worden is dan ook gegrond.

Opvallend waren de prestaties van de twee Minardi-coureurs. Beiden waren sneller dan de Jordans. Wel moest Christijan Albers, zoals het hele weekend al, Friesacher voor zich dulden.