Sebastian Vettel heeft een tijdstraf van tien seconden gekregen omdat hij in de remzone van zijn lijn is afgeweken in een poging Daniel Ricciardo van zich af te houden. Ricciardo schuift daardoor op naar de derde plaats, Max Verstappen wordt nu als vierde geklasseerd en Vettel vijfde.

In de hectische slotfase van de Grand Prix van Mexico stuitte Vettel op Verstappen. Toen hij hem probeerde in te halen, schoot de Nederlander rechtdoor. Doordat hij de bocht afsneed bleef hij Vettel voor. Tot grote frustratie van de Ferrari-coureur. De roep van Vettel om Verstappen een straf te geven, werd gehoord en zo mocht de Duitser toch nog naar het podium.

Zijn vreugde bleek echter van korte duur, want Vettel heeft zelf ook een straf aan de broek gekregen. Door het gevecht met Verstappen kon Ricciardo bij Vettel aansluiten en een aanval wagen. “Ik wist dat Daniel altijd voor een gat gaat, zelfs als het er eigenlijk niet is”, verklaart Vettel waarom hij naar binnen kneep. “Het was krap, maar volgens mij liet ik genoeg ruimte.”

De wedstrijdleiding oordeelde echter dat hij in de remzone van zijn lijn was afgeweken en dat is in strijd met het reglement. In Austin was al aangekondigd dat er strenger zou worden opgetreden tegen dit soort verdedigende acties, nota bene nadat de Ferrari-coureurs hadden geklaagd over het rijgedrag van Verstappen.