“Wauw! Geweldig!” Met die woorden, en met zijn gebruikelijke grijns nog groter dan normaal, nam een verbijsterde Daniel Ricciardo voor de ogen van zijn thuispubliek de prijs voor de tweede plek in ontvangst.

“Het is allemaal nog moeilijk te geloven, maar dit is echt geweldig”, jubelt Ricciardo, die in zijn eerste optreden voor zijn nieuwe team Red Bull gelijk zijn eerste podiumplek in de Formule 1 pakte. “Ik sta hier echt een beetje te trippen.”

“Twee, drie weken geleden had ik nooit geloofd dat een podium er in had gezeten”, vertelt de Australiër, verwijzend naar Red Bulls moeilijke winterperiode. “Ik weet niet wat het team sindsdien allemaal heeft gedaan, maar ze hebben voor een fantastische ommekeer weten te zorgen en ik moet ze daar enorm voor bedanken”, zo prijst de coureur uit Perth de renstal.

Ricciardo, die als tweede aan de race begon en de hele tijd op koers lag om die positie vast te houden, hoefde zich alleen aan het eind even zorgen te maken om achtervolger Kevin Magnussen. Maar Ricciardo hield het allemaal onder controle, terwijl zijn RB10 – in tegenstelling tot die van teamgenoot Sebastian Vettel, die na drie ronden al uitviel – ook heel bleef.

Een bijzondere dag dus voor Ricciardo, wiens eerste podium in zijn eerste race voor Red Bull ook om nog een andere reden bijzonder is: “Ik ben de eerste Ozzie die erin is geslaagd een podiumplek te behalen in de Grand Prix van Australië. Dat is heel speciaal, en ik ben de fans daarbij ook heel dankbaar voor alle steun die ze me dit weekend hebben gegeven.”