Daniel Ricciardo won in 2014 drie races en finishte als derde in het WK. 2015 was minder, met maar twee podiumplekken en een eindklassering als achtste. Toch zegt Ricciardo een betere coureur te zijn geworden.

“Het was natuurlijk leuker geweest om wereldkampioen te worden, maar ik denk eerlijk gezegd dat ik over een tijdje terug zal kijken op het afgelopen seizoen en dankbaar zal zijn voor de ervaringen die ik heb opgedaan en wat ik allemaal heb geleerd”, zegt de Red Bull-coureur.

“Ik heb ook het gevoel dat ik een meer complete coureur ben geworden. Aan hoe het op het circuit ging was dat misschien niet altijd te zien, maar ik heb veel geleerd van het werk met de engineers en het omgaan met de emoties, frustraties en dat soort zaken”, somt hij op.

Ricciardo verwacht daar volgend jaar – ‘met een sterker Red Bull’ – de vruchten van te kunnen plukken. “Ik denk dat we als team ook echt sterker geworden zijn van dit seizoen”, stelt de Aussie, wiens renstal zich erop voorstond dat het werd afgeremd door haar gebrekkige Renault-motor.

“Er waren momenten waarop ik bang was dat de slechte seizoensstart een negatief effect op het team zou hebben, maar het tegenovergestelde was waar. Het team heeft de auto super ontwikkeld en zodra we alle juiste middelen hebben, zullen we garen spinnen van hoe we bij elkaar gekomen zijn.”

Waar Ricciardo in 2014 in zijn eerste jaar bij Red Bull nog voor een verrassing zorgde door zijn toenmalige teamgenoot Sebastian Vettel te verslaan, daar werd de goedlachse coureur uit Perth dit keer zelf geklopt door Daniil Kvyat, die na slechts één seizoen met Toro Rosso de overstap maakte.

Kvyat scoorde over 2015 in totaal 95 punten. Drie meer dan Ricciardo, waarmee deze het pal achter de Rus met de achtste plek in het WK moet doen. “Ik had natuurlijk graag meer punten gescoord dan Daniil, maar ik zal er niet wakker van liggen”, laat Ricciardo optekenen.

“Het was over het algemeen ook geen rampzalig jaar”, relativeert hij. “Het resultaat was er niet altijd, maar ik ben al met al best tevreden. Aan de ene kant zou ik volgend weekend ook gewoon wel willen racen, maar aan de andere kant ben ik blij dat het erop zit en hoop ik dat 2016 beter wordt.”