De toekomstige Red Bull-coureur Daniel Ricciardo verwacht niet dat hij volgend jaar totaal verslagen wordt door zijn teamgenoot Sebastian Vettel, ook al is Vettel een viervoudig wereldkampioen.

In gesprek met Auto, Motor und Sport geeft Ricciardo toe dat het teamduel met Vettel ‘waarschijnlijk een flinke opgave’ en misschien zelfs wel ‘een hele zware tijd’ kan worden. “Maar ik ga er niet vanuit dat hij totaal de vloer met me aanveegt”, houdt Ricciardo vertrouwen. “We moeten natuurlijk maar zien hoe het uitpakt, maar ik kijk er in ieder geval positief tegenaan.”

“Ik hoop dat ik Sebastian het vuur meer aan de schenen kan aanleggen dan Mark (Webber, red.) de laatste jaren heeft gedaan, al waak ik er gelijktijdig voor te hoog van de toren te blazen en nu dingen te roepen die ik straks niet kan waarmaken”, zo blijft hij voorzichtig.

En eigenlijk koestert de 24-jarige Australiër natuurlijk de wens om Vettel – voor wie hij veel respect heeft en met wie hij een goede samenwerking hoopt te hebben – gewoon te verslaan: “Want ik streef er naar om iedereen te verslaan, dus ook mijn teamgenoot.”

Kans
Wat Ricciardo wel eens kan helpen in de strijd met Vettel, zijn de nieuwe regels voor 2014. “Sebastian was afgelopen seizoen zó dominant, dat hij als alles bij hetzelfde was gebleven, ongetwijfeld zo was doorgegaan. Ook met de nieuwe regels is het natuurlijk niet uitgesloten dat hij weer de dienst uitmaakt, maar de wijzigingen geven de rest in ieder geval een kleine kans dat het anders wordt.”

Wat Ricciardo verder in ieder geval nodig heeft, zo weet hij, is een goede dosis zelfvertrouwen. “Dat is alles bepalend. Zeker als je een goede auto hebt, moet je van jezelf overtuigd zijn en erin geloven dat je voor podiumplaatsen en zeges kunt gaan”, benadrukt de coureur uit Perth, die moet toegeven stiekem al ‘een beetje’ aan zijn eerste zege en poleposition te hebben gedacht.

Ricciardo vertelt verder dat zijn voorganger en landgenoot Webber hem op het hart heeft gedrukt ‘van het racen te genieten en te ontspannen en zichzelf te blijven’, wat hij dan ook gaat doen: “Ik zie ook geen reden voor ineens alles te veranderen”, geeft hij aan. “Ik moet natuurlijk een verdere stap vooruit zetten, maar moet me verder niet laten afleiden door alles wat om me heen gaat veranderen.”