De superlatieven bij de internationale media zijn zo langzamerhand op, de F1-commentators zijn ook toe aan de rustperiode. Lewis Hamilton is de onbetwiste nummer 1 van het seizoen en bewees dat door in tegenstelling tot voorgaande jaren tot het einde van het seizoen te presteren. “Hij won nooit een race na het binnenhalen van de titel maar hield nu zijn voet tot het einde op het pedaal.”

Hamilton in zijn hum. Foto: Sutton Images

“Hamilton heeft de gewoonte om de psychologische knop om te zetten zodra het kampioenschap is veiliggesteld”, schrijft The Telegraph. “Hij won nooit een race na zijn moment van glorie. Maar nu bleef hij doorgaan tot de laatste akte van de voorstelling. Dit was een masterclass in het controleren van de race waarbij de concurrentie zich stukbeet in het woestijnzand.”

‘Intens duel met Ocon’
The Guardian
heeft ook oog voor de prestatie van Verstappen. “Ferrari zal sterk terugkomen maar Verstappen liet maar weer eens zijn potentieel zien als Red Bull en Honda hem van een goede auto voorzien. Zijn motor schakelde naar een veilige modus bij de start en hij viel terug. Zijn comeback was echter een knap staaltje gecontroleerde agressie zoals hij dat al vaker heeft laten zien dit seizoen. Hamilton moet dit ook zien.”

“Intense duels op de baan, vooral met Esteban Ocon, dat was een mooi gevecht met het gebeuren van Brazilië in het achterhoofd”, schrijft La Gazetta Dello Sport. De krant treurt natuurlijk ook om het afscheid van de immer populaire Kimi Räikkönen. “Zijn laatste race voor Ferrari was niet bepaald onvergetelijk. Hij verlaat de Scuderia met een teleurstellend resultaat maar reageerde relativerend: ‘Bedankt voor alles, er waren goede en slechte tijden maar het was mooi om dit allemaal te beleven. De herinnering van het kampioenschap in 2007 zal voor altijd blijven.'”

Leclerc liet zich bij een videoshoot in Monza al eens zien in het Ferrari-rood. Foto: Sutton Images www.sutton-images.com

Rosberg: ‘Max volgende Lewis’
Huisanalyst van Bild Nico Rosberg kijkt met smart uit naar 2019. “Red Bull maakte me pas aan het einde van het seizoen enthousiast. Ze hebben de beste auto, het hangt alleen af van de motor. Als Honda levert, kan het komen tot een wisseling van de wacht, Max is de volgende Lewis”, zegt de kampioen van 2016 die ook een interessant jaar voorziet bij Ferrari.

“Het is de grote vraag hoe de dynamiek tussen Sebastian Vettel en zijn nieuwe teamgenoot Charles Leclerc zal zijn. Charles is een fenomenaal getalenteerde jongen, hij komt binnen op een moment dat het niet loopt voor Vettel. Dat is een potentiële bron van problemen. Al is Leclerc wel al een heel volwassen coureur voor zijn leeftijd.”