Hij heeft er even over moeten nadenken, maar Nico Rosberg gaat gewoon vol in de aanval en voor de zege in Abu Dhabi. Zijn insteek is daarmee hetzelfde als die van teamgenoot Lewis Hamilton, met de titel nog op het spel in de finalerace.

Het gaat in de titelstrijd ook alleen nog maar tussen Mercedes-coureurs Rosberg en Hamilton, met een voorsprong van twaalf punten voor Rosberg. Die liet na de race in Brazilië optekenen dat hij nog even over zijn benadering voor de seizoensfinale moest nadenken. ‘Voluit gaan, of het op veilig spelen’ was de vraag voor de kampioenschapsleider, die zelfs als Hamilton wint aan een tweede of derde plek genoeg heeft om de titel te pakken.

Inmiddels heeft Rosberg antwoord gegeven op zijn eigen vraag. “Na Brazilië grapte ik dat ik het nog altijd race-voor-race blijf bekijken, ook voor de laatste van het jaar. Maar hoe meer ik erover nadenk, hoe meer het eigenlijk helemaal niet als zo’n gek idee klinkt. Ik moet deze Grand Prix gewoon als iedere andere race benaderen.”

“Een goed weekend doormaken is daarbij nooit makkelijk en dat zal in Abu Dhabi niet anders zijn, dus ik moet gewoon volle bak gaan voor een goed resultaat.” Rosberg heeft er daarbij wel vertrouwen in – “want ik ben meestal sterk in Abu Dhabi” – en verheugt zich erop. “Hoe dichter bij het komt, hoe meer zin ik erin heb. Het zal een flinke strijd worden en hopelijk krijgen de fans een mooie show te zien om het jaar mee af te sluiten.”

Formula One World Championship 2016, Round 20, Brazilian Grand Prix, Sao Paulo, Brazil, Sunday 13 November 2016 - Race winner Lewis Hamilton (GBR) Mercedes AMG F1 celebrates on the podium.

Hamilton moet doen wat in zijn macht ligt en dan maar hopen (of bidden) dat het zijn kant op valt.

Hamilton
Voor Hamilton blijft het, net als de afgelopen races, een geval van niet opgeven, doen wat in zijn macht ligt en verder maar hopen dat het dan gunstig uitpakt.

“Het is nagenoeg onmogelijk voor me de titel te winnen, ongeacht wat ik doe, maar ik kan en mag niet opgeven”, weet de titelverdediger. “Je weet namelijk nooit wat er nog kan gebeuren, hoe onwaarschijnlijk ook.”

Hamilton is hoe dan ook trots op zichzelf (“want ik heb het gevoel dat ik alles heb gegeven en het beste uit mezelf heb gehaald”) en zijn team. “Wat er ook gebeurt, ik ben trots op de successen die we de afgelopen jaren hebben gedeeld.”

Ook Hamilton laat daarbij eveneens optekenen de seizoensfinale in te gaan als ‘elke andere race’. “Ik wil winnen en ga er alles aan doen om dit seizoen met een hoogtepunt af te sluiten.”