Nico Rosberg heeft geen verklaring voor zijn goede recente kwalificatievorm. Nadat hij eerder dit jaar stelselmatig door Lewis Hamilton werd verslagen, pakte Rosberg de laatste vijf poles op rij.

In twaalf van de eerste dertien raceweekends van dit jaar kwalificeerde Hamilton zich voor Rosberg, waarbij eerstgenoemde ook nog eens elf keer de poleposition pakte. Rosberg behaalde in die tijd slechts één pole – in Spanje, in mei – en dat was tot aan race nummer veertien, de Grand Prix van Japan van eind september, dan ook de enige keer dat hij voor Hamilton aan een race mocht beginnen.

Sinds Japan zijn de rollen echt omgedraaid en heeft Rosberg vijf polepositions op rij gepakt. Hoe deze kentering plaats heeft kunnen vinden en wat de reden is dat het nu ineens zo goed gaat op zaterdag, weet Rosberg niet. “Ik heb er helaas geen verklaring voor. Het enige wat ik kan zeggen, is dat ik eraan heb gewerkt mijn kwalificaties te verbeteren. Dat het nu goed gaat, is geweldig, want het betekent dat mijn werk zich uit begint te betalen.”

“Ik ben daar uiteraard heel blij mee, want mijn kwalificaties waren eerder dit jaar echt een zwak punt. Ik denk ook dat dit Lewis zeker heeft geholpen en dat het feit dat hij zo vaak als eerste mocht beginnen absoluut één van de redenen is waarom hij kampioen is geworden.”

Ook Rosberg probeert de omslag te begrijpen, maar moet het antwoord zoals gezegd schuldig blijven. “Het is een complexe situatie. Feit is dat ik vorig jaar in de kwalificatie de sterkere van ons twee was, terwijl ik begin dit seizoen steeds door Lewis werd verslagen. Er is dus zeker het één en ander veranderd. Ik ben constant blijven zoeken naar de achterliggende redenen daarvoor en ben blijven pushen om beter te worden. Er is echter niet één specifiek ding dat ik heb veranderd. Het was gewoon een kwestie van niet opgeven en het lijkt erop dat het daardoor nu beter gaat.”

Wat de Duitser ontkent, is dat druk een rol speelt en het beter gaat omdat hij meer relaxed zou zijn nu de titelstrijd inmiddels in het voordeel van Hamilton is beslist. “Dat maakt niet uit. Er is wat dat betreft ook niets voor me veranderd, want later in het seizoen was het sowieso al zo dat alle druk op Lewis lag. Hij was op dat moment immers degene die iets te verliezen had, terwijl ik hem opjaagde. Qua druk is er dus niks veranderd.”