De rust van McLaren, de constante druk van het Red Bull-programma. Carlos Sainz werd door de één de Formule 1 in gelanceerd en heeft bij de ander nu een plek gevonden voor de langere termijn. “Nu hoeven we ons niet elke race te bewijzen”, zegt Sainz in gesprek met FORMULE 1, al kon de Spanjaard de verhitte strijd met Max Verstappen destijds wel waarderen.

Sainz debuteerde in 2015 samen met Max Verstappen bij Toro Rosso. “Hij is erg snel”, erkent Sainz. “Het is geen geheim dat hij een van de meest getalenteerde coureurs in de wereld is. Ik heb ervan genoten om het tegen hem op te nemen. Het heeft mij ook een betere coureur gemaakt.” Het teamduel tussen Sainz en Verstappen was fel.

Lees ook: Tost: ‘Rivaliteit tussen Verstappen en Sainz was gewoon’

“We werden in de kooi gegooid om met elkaar te strijden. Toro Rosso is een opleidingsteam om coureurs te evalueren of ze klaar zijn om door te stromen naar Red Bull. Je moet je dus continu bewijzen. Daardoor was de sfeer supercompetitief. Wat overigens niet wil zeggen dat we niet met elkaar konden opschieten.”

Bij McLaren gaat het er iets gemoedelijker aan toe. “Het is een langetermijnproject, zodat we ons niet elke race hoeven te bewijzen. Samen willen we dit team de komende jaren weer competitief maken. Daarom moeten we onze eigen belangen af en toe opzijzetten voor het team.”

In het nieuwste nummer van FORMULE 1 vertelt Sainz uitgebreid over zijn uitstekende werkrelatie met Lando Norris, de druk van het Red Bull-programma en de rol van de nieuwe teambaas Andreas Seidl bij de progressie van McLaren dit jaar. Editie 15 ligt nu in de winkel of is hier te bestellen.