*

Sainz had op Hungaroring nog geen idee dat Ricciardo in aantocht was. ‘Maar ik heb andere opties’

André Venema

André Venema

10 augustus 2018 13:34

Sainz had op Hungaroring nog geen idee dat Ricciardo in aantocht was. ‘Maar ik heb andere opties’
Sutton Images

Een week voordat Renault met een luide knal de pikante transfer van Daniel Ricciardo wereldkundig maakte, sprak FORMULE 1 uitgebreid met Carlos Sainz. Hij is door de komst van de Australiër in 2019 het kind van de rekening. En dat zag zelfs hij niet aankomen, zo bleek tijdens de ontmoeting.

Natuurlijk nam Sainz vorig jaar een gok met de tussentijdse overgang – op huurbasis – van Toro Rosso naar Renault, zegt hij op een bloedhete donderdagmiddag op de Hungaroring. Garanties kreeg hij van Renault niet, zijn broodheer Red Bull had en heeft het laatste woord omtrent zijn toekomst. En die is door de entree van Ricciardo volgend jaar bij Renault ongewis.

Een terugkeer naar Toro Rosso ziet Sainz niet zitten, de vacature bij moederteam Red Bull uiteraard wel. Het zou in sportief opzicht voor hem de gedroomde stap voorwaarts zijn nu Renault hem na anderhalf jaar laat vallen. Hij zou een deurtje verderop herenigd worden met Max Verstappen, in 2015 collega bij Toro Rosso. De vraag is of de Spanjaard zichzelf met de ‘overstap’ naar Renault, vorig jaar op zijn eigen nadrukkelijke verzoek, niet in de vingers heeft gesneden. Wat wel zeker is, is dat zijn reputatie een knauw heeft gekregen. Renault twijfelde geen seconde toen Ricciardo beschikbaar was. “Een buitenkansje”, vond teambaas Cyril Abiteboul. “Dit konden we niet laten lopen.”

Exit Sainz dus. Zonder pardon of discussie. Renault vindt de Spanjaard kennelijk van een minder kaliber dan Ricciardo. Nu moet hij op zoek naar iets anders voor volgend jaar. Hij is de regie over zijn loopbaan kwijt. Dat heeft Sainz verrast, getuige het gesprek van twee weken geleden waarin hij onder meer het volgende zei.

Carlos, het silly season is ontbrand. Er gaan allerlei geruchten over jou rond: je wordt in verband gebracht met McLaren.
“De enige reden waarom er niets gebeurt, komt omdat ‘dingen’ bij Red Bull niet zo snel gaan als verwacht. En dan bedoel ik dus of Ricciardo blijft. Zodra daar iets over bekend is, wordt ook mijn toekomst snel duidelijk. Dan kan ik een besluit nemen wat ik ga doen. In de Formule 1 heb je altijd druk, maar ik voel me bij Renault op mijn plek.”
Is het niet vervelend geen idee te hebben waar je volgend jaar rijdt, afhankelijk te zijn van anderen?
“Ik moet afwachten, dat klopt. Maar dat is inherent aan mijn beslissing van vorig jaar, ik zit in een lastige situatie. Ik ben ervan overtuigd dat mijn management en ik de juiste beslissing zullen nemen. Er zijn enkele opties. Renault is niet mijn enige, daarom maak ik me weinig zorgen. Voorlopig zit ik hier goed. Ik bedoel: ik eet elke avond met dit team. Ik weet wat ik aan ze heb, zij weten wat ze aan mij hebben. Dit is een lange termijnproject. Maar we zullen dichterbij de top-3 komen. De line-up helpt, denk ik, ook: Nico en ik zijn een sterk duo.”

Een week na deze zelfverzekerde woorden tekende Ricciardo een vet contract (naar verluidt voor 20 miljoen euro per jaar) bij Renault. En Sainz’ toekomst? Daarover heeft Red Bull, nog altijd zijn werkgever, het laatste woord.