*

Schadeposten: geen no-claim meer voor Räikkönen, Stroll gebruikte de meeste voorvleugels

Sjaak Willems

Sjaak Willems

5 oktober 2019 08:00

Schadeposten: geen no-claim meer voor Räikkönen, Stroll gebruikte de meeste voorvleugels

Wie heeft (al dan niet door eigen schuld) tot nu toe de meeste brokken gemaakt in dit seizoen? En waar komt de totale schadepost per coureur op uit?

Door Sjaak Willems en Laurens Stade

Eerder dit jaar maakten we halverwege het seizoen de balans op, nu kijken we naar de tussenstand met nog 5 races te gaan. Voor deze artikelen informeerde FORMULE 1 bij meerdere teams naar de kosten van het vervangen per onderdeel en kwamen tot de volgende lijst en opvallende crashes. Uiteraard is het allemaal bij benadering, het is niet altijd bekend wanneer er wat vervangen is.

Lees ook: Van het kusje van Hamilton tot Albons klapper in China: wie reed de meeste schade bij elkaar in 2019?

(Klik op de foto voor de gemaakte kosten)

Nieuwe nummer 1
Alexander Albon stond voor de zomerstop nog nipt tweede achter Pierre Gasly. De twee ruilden van stoeltje en ook in het klassement zijn ze van plek geruild. Want waar Gasly sindsdien geen deukje meer heeft gereden, heeft Albon nog wel voor een aantal bonnetjes gezorgd. De Britse Thai presteert naar behoren, Red Bull-topman Helmut Marko is tevreden, maar zijn schuiver tijdens de kwalificatie in Rusland zorgde wel weer voor overuren in de garage. De achterkant van een F1-auto is kwetsbaar, de impact in de banden was groot genoeg om kostbare onderdelen zoals de achterwielophanging, de achtervleugel en de versnellingsbak onherstelbaar te beschadigen. Kosten: 820.ooo euro.

Coureurs in het middenveld lopen nu eenmaal extra risico doordat ze vaak in druk verkeer opereren. Kijkend naar het aantal vernielde voorvleugels heeft Lance Stroll daar regelmatig last van, hij liet er dit seizoen zes vervangen á 120.000. Ook Albon, Vettel en Grosjean zijn grootverbruikers met ieder vijf stuks.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto: Motorsport Images

Alfa’s kosten
Kimi Räikkönen is zijn schadeloze status waarmee hij de zomerstop in ging nu dus kwijt. Daar kwam een einde aan in de eerste bocht van de race op Spa Francorchamps na een touché met Max Verstappen. In Italië zorgde The Iceman voor nog eens twee overvolle schadeformulieren toen hij zowel op vrijdag als op zaterdag tot twee keer toe in de Parabolica spinde. Het weekend in Monza leverde Alfa Romeo een schadepost op van bijna 1.2 miljoen euro.

De eerste twee races na de zomerstop waren voor Alfa Romeo wat betreft schadeposten überhaupt ongelukkig. Räikkönens teamgenoot Antonio Giovinazzi krabbelt race voor race op na een moeizame start van het seizoen en leek op weg naar punten in België. In de laatste ronde maakte de Italiaan echter een fout in Pouhon waarna hij hard in de bandenstapels crashte. Het was een dure wegens de verloren punten maar ook qua onderdelen deed deze pijn: 1.080.000 euro.