Menig racejournalist zal jaloers zijn geweest op de Finse romanschrijver Kari Hotakainen. Hij zegt maar weinig van Formule 1 te weten maar kreeg verspreid over een periode van anderhalf jaar urenlange spreektijd met Kimi Räikkönen. “De sfeer was gemoedelijk en soms hilarisch, want Kimi kan geweldig vertellen.”

Halfjaarabonnement Formule 1 + boek Kimi Räikkönen van € 64,91 voor € 45! Klik hier en bestel!

Voor het nieuwste nummer van FORMULE 1 dat vandaag in de winkel ligt, spraken we Hotakainen bij de presentatie van zijn boek, de eerste en laatste geautoriseerde biografie van Kimi Räikkönen. Hij heeft hem goed leren kennen in die anderhalf jaar, er is zelfs een vriendschap ontstaan. “Ik kende Kimi alleen van de kranten en televisie”, zegt Hotakainen. “Zijn imago was vrij simpel: hij zegt weinig, drinkt soms heel veel en kan hard rijden. Dat was alles wat ik van hem wist. Maar inmiddels ken ik een andere Kimi: eentje die grappig is, gevat, snel, loyaal en met een groot hart. Een echte familieman ook.”

Wanneer bent u op het idee gekomen om een boek over hem te schrijven? Heeft u Räikkönen benaderd of hij u?
“In 2011 welde het idee bij me op dat het weleens leuk zou zijn een non-fictieboek te schrijven over een voor mij vreemd en onbekend iemand. Toen ik zo zat te peinzen en me afvroeg wie er vreemd genoeg was, schoot het opeens door mijn hoofd: Formule 1 en die stille jongen, Kimi Räikkönen. Vervolgens heb ik geprobeerd in contact te komen met mensen uit zijn nabije omgeving.”

“Ik heb ze een brief gestuurd met één heel simpele boodschap: ik weet niets van Formule 1, maar zou graag een verhaal willen schrijven met de man die er middenin zit. Ik ben geïnteresseerd in de persoon en niet in de sport zelf. In het begin kreeg ik van niemand antwoord, maar zes jaar later, in maart vorig jaar, stuurde Sami Visa (zakenbehartiger, red.) mij een sms’je dat hij en Kimi mij wilden ontmoeten om de mogelijkheden voor een boek te bespreken. Een week later waren we er helemaal uit en begon ik eraan te werken.”

Kimi en zijn vrouw Minttu, die andere stille kracht in team Räikkönen.

Welke anekdote is u van al die gesprekken het meest bijgebleven?
“Volgens mij had Kimi het erg naar zijn zin toen we van Zürich naar Barcelona vlogen. Ik vertelde hem dat ik nogal bang ben in kleine vliegtuigen. Daar maakte hij de hele tijd grapjes over en die waren vanuit zijn perspectief ook heel leuk. We houden allebei van donkere humor.”

Räikkönen heeft het imago dat hij geen woord te veel zegt. Was het lastig om het gesprek gaande te houden?
“Totaal niet! Ik ben zelf soms ook een heel rustig persoon. Finnen zijn niet bang voor stilte. Ik denk ook dat je nooit alles kunt vertellen. Soms moet je tussen de regels door lezen en we lieten ook weleens de stilte het werk doen. Je kunt een gesprek niet forceren, dat moet je tijd gunnen.”

Waarom moeten mensen het boek gaan lezen?
“Je hoeft geen fan van hem of de Formule 1 te zijn om het te lezen. Human interest is de sleutel voor dit boek: Kimi’s zware weg naar de top. In Finland hebben veel mensen mij verteld dat ze best wel geïnteresseerd waren in Kimi, maar het boek per se wilden lezen toen ze vernamen wat voor verhaal het vertelt.”