De bevestiging van Pastor Maldonado en Valtteri Bottas bij Williams kwam niet als een verrassing voor Bruno Senna, die nu definitief zijn plaats moet afstaan aan de Fin.

Bottas reed dit jaar vijftien vrije trainingen in de auto van Senna. “Toen ik tekende bij Williams, legde ik me neer bij het feit dat ik mijn auto vijftien keer moest afstaan aan hem”, verklaart Senna. “Het lag voor de hand dat hij in 2013 de opstap zou maken naar een racezitje.”

Senna besloot 2012 op de zestiende plaats in het kampioenschap, één plek achter Maldonado. De Braziliaan eindigde vaker in de toptien, maar Maldonado won de Grand Prix van Spanje. Hoewel het voor Senna niet genoeg bleek om zijn stoeltje te behouden, is hij toch tevreden over zijn progressie.

“Het doet me goed dat ik de meest constante scorer was voor het team en in alle races heb kunnen laten zien wat ik in huis heb”, aldus Senna. “Ik heb veel geleerd en me gedurende het seizoen aanzienlijk verbeterd. Hoogtepunten waren de snelste ronde op Spa, mijn favoriete circuit, en regelmatige puntenfinishes.”

Senna debuteerde in 2010 bij HRT en reed in 2011 een half seizoen bij Renault als vervanger van Nick Heidfeld. “Ik ben relatief gezien nog niet zo lang actief, maar ik heb het gevoel dat ik al ver gekomen ben”, stelt de Braziliaan. “Ik voel me goed voorbereid op de volgende stap in mijn carrière.”

Het is nog niet bekend waar Senna volgend jaar zal rijden. Zijn kansen in de Formule 1 zijn klein. Alleen bij Force India is mogelijk nog plek voor hem. Caterham zou ook een optie zijn, maar zijn sponsoren zijn niet happig op een overstap naar een minder competitief team.