Sergej Sirotkin scoorde afgelopen zondag zijn eerste punt van dit seizoen. Op de baan werd hij elfde, maar na de diskwalificatie van Romain Grosjean kreeg hij een positie cadeau. Die tiende positie was goed voor één punt, maar dat verandert Sirotkins blik op zijn race van zondag niet.

Sirotkin heeft dit seizoen al regelmatig goede races gereden. In de achterhoede worden die prestaties niet altijd opgemerkt. Toen het er zondag een keer ‘echt’ om ging, kwam hij net tekort achter teamgenoot Lance Stroll. Stroll scoorde het laatste punt, terwijl Sirotkin als elfde met lege handen bleef. Een teleurstelling voor de Russische rookie. Een paar uur na de race kreeg hij alsnog zijn felbegeerde punt nadat Grosjean uit de uitslag geschrapt werd.

Williams kwam op Monza eindelijk weer goed mee in het middenveld.

“Het was best een zware race: niet alles ging perfect”, blikt Sirotkin dinsdag in de fabriek terug op Monza. “Ik moest hard vechten voor posities, iedere rondetijd en onze racepace. Het was dus zwaar, hoewel ik wel genoten heb om met andere auto’s te kunnen vechten, verdedigen en aanvallen. Het gaf een goed gevoel om in het middenveld te rijden, dat hebben we dit jaar helaas nog niet vaak gehad.”

“Het was jammer dat we de punten misten tijdens de race. We hadden de pace om dat te halen.” Het onverwachte punt was dan ook een meevaller. Sirotkin: “Ik ben natuurlijk blij voor het team. Alle inspanning kwam ineens alsnog samen op een velletje papier met één punt. Eerlijk gezegd verandert het mijn race helemaal niet. Ik heb niets beter of slechter gedaan om dat punt te scoren. Daarom denk ik ook nog steeds: op deze manier wil ik geen punten scoren.”

In de resterende zeven races hoopt Sirotkin met Williams nog meer te scoren. “De progressie in Spa heeft iedereen een soort van wakker gemaakt. Alles is wat meer op zijn plek gevallen. Dit resultaat in Monza was natuurlijk ineens een meevaller voor de jongens. Er komt nog meer aan. Ik wil onderdeel zijn van deze progressie, maximaal presteren en nog meer punten binnenhalen voor het team.”