De autoriteiten van Madrid hebben bij de Formula One Group een officieel verzoek ingediend voor het organiseren van een Formule 1-race in de Spaanse hoofdstad.

De koningsklasse van de autosport is alweer ruim dertig jaar in Spanje te gast op het Circuit de Barcelona-Catalunya, maar het land kende in het verleden meer F1-locaties: zo werd de Spaanse Grand Prix voorheen onder andere verreden op de circuits van Pedralbes en Montjuïch (beiden in Barcelona) en Jérez. Van 1968 tot en met 1981 was het Circuito Permanente del Jarama, even buiten Madrid gastheer. En in Valencia werd van 2008 tot en met 2012 de Europese Grand Prix georganiseerd.

De laatste Spaanse GP op Jarama werd in 1981 een prooi voor Gilles Villeneuve (Motorsport Images)

Madrid wil meeliften op het huidige succes van de sport en hoopt de Formule 1 terug te halen. Het heeft daartoe een bidbook afgegeven aan Formule 1-chef Stefano Domenicali. Daarin schrijft de verantwoordelijke bestuurder – Enrique López – dat de stad alles in huis heeft om de Formule 1 te verwelkomen. Waar dat zou moeten gebeuren is niet duidelijk, maar mogelijk zou een F1-race gehouden kunnen worden op het nieuw te bouwen circuit Circuito de Morata, gelegen in het dorpje Ayuntamiento de Morata de Tajuna dat een kilometer of dertig van Madrid ligt. Ook zou een terugkeer naar Jarama overwegen kunnen worden, hoewel dat circuit nog geen F1-licentie heeft.

Lees ook: Voorstad Madrid hoopt F1 met nieuw circuit te verleiden

Overvolle kalender

Of de Formule 1-kalender ruimte biedt voor een nieuwe Europese race is nog maar de vraag. Volgend seizoen krijgt in ieder geval Noord-Amerika met de Grand Prix van Las Vegas een extra evenement. En daarnaast zou het Zuid-Afrikaanse Kyalami hoog op het verlanglijstje van Formula One Group staan. Tegelijkertijd heeft Barcelona nog een contract tot en met 2026.