George Russell pakte vorig jaar zijn eerste punten op de Hungaroring, gisteren veroverde hij zijn eerste poleposition. Hij begint de Grand Prix van Hongarije van kop maar weet ook: de twee Ferrari’s achter hem hebben de messen geslepen.

Elke centimeter is benut, elke duizendste perste hij uit de Mercedes. Het was het ultieme rondje van Russell. Carlos Sainz moest ook erkennen: “Dat heeft George knap gedaan. Een vlekkeloos rondje van mijn kant was normaal gesproken genoeg geweest voor pole.” De Ferrari’s zullen gebrand zijn op een goed resultaat na de nieuwste sof van vorige week.

Achter de top 3 wacht wegens de voorlopig ontbrekende Red Bulls een mooi gevecht tussen constructeurs McLaren en Alpine, de twee teams die elkaar nauwelijks ontlopen dit jaar. Lando Norris verraste iedereen en zichzelf met P4, Esteban Ocon en Fernando Alonso eindigden de zaterdag daar vlak achter. Max Verstappen en Sergio Pérez hadden ieder hun reden voor het slechte resultaat, op snelheid zijn ze veel sterker dan de mannen om hen heen maar inhalen is een tweede. De twee auto’s van Haas stelden licht teleur, zij zijn ook wel een beetje verwend misschien de laatste tijd.

Gridstraf voor Gasly

Yuki Tsunoda en Pierre Gasly bliezen vorige week hoog van de toren over de AlphaTauri-updates, maar daar is in de praktijk weinig van te merken. P16 en P19 was zaterdag hun deel, maar AlphaTauri heeft besloten om Gasly enkele nieuwe motorcomponenten te geven. Dat levert een gridstraf op en dus start Gasly vanuit de pits. Door die wijziging stijgt Nicholas Latifi een plekje: van twintig naar negentien.