*

Steiner loopt leeg na rampweekend Haas: ‘Acties Magnussen en Grosjean onacceptabel’

Sjaak Willems

Sjaak Willems

14 juli 2019 19:14

Steiner loopt leeg na rampweekend Haas: ‘Acties Magnussen en Grosjean onacceptabel’

Een auto die niet wil, een hoofdsponsor die per direct van je afwil en dan ook nog eens twee coureurs die na drie bochten met elkaar in aanraking komen. 0 punten, 0 data: Haas-baas Günther Steiner was na afloop niet te genieten. “Kevin en Romain spraken niet, ze luisterden alleen.”

Magnussen en Grosjean raakten elkaar flink en moesten allebei kort daarna opgeven. Er was Haas veel aan gelegen om data te verzamelen met de beide auto’s maar daar kwam niets van terecht. “Ze zitten beiden in de problemen want dit is niet acceptabel. Ik ben heel duidelijk geweest in Barcelona over wat wel en niet is toegestaan. We zitten in een lastige situatie, we proberen uit te zoeken hoe we de auto beter kunnen krijgen. En iedereen werkt zich een slag in de rondte, onze longruns waren hoopgevend en dan is dit niet acceptabel.”

Steiner nam de twee meteen na de race apart. Op de vraag wat ze te zeggen hadden, antwoordde Steiner: “Ze spraken niet, ze luisterden alleen. Ik was de enige die sprak.” De vergadering was dan ook een hele korte: “Om zoiets uit te leggen, heb je niet veel tijd nodig. Je kan veel met weinig woorden zeggen. Ik ben uiteraard teleurgesteld over wat er gebeurd is. Er was een kans op punten, of om ieder geval iets te leren om iets te leren. Ik heb geen uitleg van ze nodig.”

De band loopt van de auto van Romain Grosjean af. Foto: Motorsport Images

‘Twee auto’s die elkaar raken en ze waren allebei van ons’
Steiner liep in gesprek met een groepje journalisten even helemaal leeg. “Het is niet de eerste keer dat het gebeurt. Ik heb nu niet de oplossing, ik moet er een nachtje over slapen en even rustig nadenken. Toen ik het zag op televisie, kon ik mijn ogen niet geloven. Twee auto’s die elkaar raken en ze waren allebei van ons. De afspraak is: ook al heb je gelijk, is het soms beter om te laten gaan. En dan lossen we het later in de race wel op. Ik wil niet één van hen de schuld geven, het is het team dat belangrijk is.”

Het is duidelijk dat Steiner op meer volwassenheid van zijn coureurs had gerekend. “Zij horen te begrijpen in elke situatie wij zitten. We vechten elke keer om een paar punten te halen. Kijk waar Sainz uiteindelijk eindigt, we waren sneller dan hem in de longruns. Ik zeg niet dat we zesde waren geworden maar er was een kans. En dat wist hij ook. En die kans hebben we weggegooid.”

“Ik kan van alles bedenken dat ik met ze kan doen, ik kan je een lijstje geven. Break their balls! We moeten een beslissing nemen over hoe we dit kunnen voorkomen.” Of dit het moeilijkste weekend ooit was voor Haas? ” We hebben in ieder geval progressie geboekt. We hadden een kans. Maar dit was zeker geen makkelijke.”

Kort nadat de coureurs uitvielen, verschenen op het Twitteraccount van Rich Energy weer plagerige tweets. “Het kan me niet schelen wat er op Twitter staat, Ik ben 54 jaar oud. Ik zit niet meer op de kleuterschool. Hij (Storey, red.) heeft toch wel andere problemen om zich druk over te maken, zou je zeggen.”