Nadat Lance Stroll zondag voor het eerst punten wist te scoren, besefte hij nog meer waar zijn zwakke punten liggen. De Formule-3 kampioen wijt het uitblijven van succes aan gebrek aan kennis en ervaring.

De Williams-coureur heeft een moeilijk begin van zijn Formule 1-carrière achter de rug. Het lukte de 18-jarige Canadees de eerste drie races niet de finishlijn te halen en staat steevast achter zijn teamgenoot Felipe Massa tijdens de kwalificatie.

“Veel heeft te maken met voorkennis over de circuits, hoe die banen gedurende een weekend evolueren, hoe de banden zich gedragen en ga zo maar door. Ook het rijden zelf speelt een rol. Mijn prestaties zijn beter als het asfalt veel grip biedt en de auto goed op de weg ligt. Met weinig grip voel ik me niet erg op mijn gemak in de wagen”, legt Stroll uit aan de Montréal Gazette.

“In de Formule 3 had ik bijvoorbeeld helemaal geen probleem met de banden, omdat die daar heel erg consistent zijn. Nu vind ik het moeilijk erachter te komen wat ik met de banden moet doen, ieder circuit loopt het weer anders. Het is ontzettend moeilijk de banden in het raamwerk te krijgen voor de ideale prestatie.”

Stroll wist in zijn thuisrace in Canada voor het eerst punten te pakken ©Sutton Images

De achttienjarige lijkt het moeilijkste jaar te hebben getroffen om te debuteren in de Formule 1. Hogere snelheden in de bochten en meer G-krachten op het lichaam van de coureur maken het lastig. “Ik moet daarom een paar kleine dingen aan mijn rijstijl voor deze auto veranderen, want de huidige Formule 1-auto’s zijn erg gevoelig met weinig neerwaartse druk. Je moet deze wagens soms op een voor mij ongebruikelijke manier besturen om ze optimaal tot hun recht te laten komen. Daar moet ik nog heel erg aan wennen.”

Stroll heeft daardoor moeite het tempo van teamgenoot Massa bij te houden. Maar volgens de Canadees valt de afstand met zijn collega-coureur wel mee: “Ik verlies tijd ten opzichte van Felipe, maar de middenmoot zit dit seizoen heel dicht opeen. Er zijn jaren geweest waarin een verschil van een halve seconde tot acht tienden tussen stalgenoten slechts twee of drie plekken betekende, omdat het veld meer uit elkaar gerekt was. Nu staat alles dicht bij elkaar en verlies je zo meer posities.”