Een rampweekend, anders valt dat van Williams in Australië niet te omschrijven. “We zijn op het moment alleen maar aan het overleven”, zegt coureur Lance Stroll.

“We kunnen op het moment niet eens echt mee racen”, verzucht Stroll, die veertiende en voorlaatste werd in Melbourne – achter Saubers Charles Leclerc en alleen voor Toro Rosso’s Brendon Hartley, die zelf vanaf het begin een verloren race reed.

“We hadden grote problemen met het oververhitten van de auto, echt grote problemen”, vertelt Stroll, volgens wie het geen verrassing was: “We wisten het hele weekend al dat we veel problemen zouden hebben in de race.”

Het ging vanaf vrijdag al mis voor Stroll, ondanks dat hij zaterdag nog wel keurig Q2 haalde.

Behalve dat hij worstelde met koelingsproblemen, kon Stroll bepaalde motorinstellingen niet gebruiken na een eerder probleem aan het eind van de tweede vrije training, toen zijn motor ook al oververhit was geraakt.

“Doordat ik bepaalde modes niet kon gebruiken, had ik geen extra vermogen bij de start en safetycar-herstart. Dat heeft me plekken gekost, nog los van dat het veel tijd kostte dat ik in de race de hele tijd moest inhouden om nieuwe oververhittingsproblemen te voorkomen.”

Volgens Stroll is er niet één enkel ding aan te wijzen dat de problemen veroorzaakte, maar gaat het om een reeks dingen. Stroll haalde in ‘overlevingsmodus’ dus nog wel de finish. Teamgenoot Sergej Sirotkin viel uit nadat een plastic zak in een brake duct kwam en zijn remmen oververhit raakten.

Sirotkins debuutrace zat er in ronde vijf al op door een remprobleem.