Williams-testrijder Susie Wolff overweegt haar Formule 1-droom op te geven. De 32-jarige Schotse ziet weinig gelegenheid om in 2016 promotie te maken naar een racezitje.

“Ik kan niet eeuwig aan de zijlijn blijven staan wachten op mijn kans”, verklaart Wolff in interview met CNN. “Het lijkt erop dat er niet veel mogelijkheden zijn om in 2016 op de grid te staan, dus de komende winter zal voor mij in het teken staan van reflectie: gaat dit nog gebeuren of niet?”

“Ik ben zeer ambitieus, maar ook realistisch”, vervolgt Wolff. “Het wordt zeer moeilijk om een racezitje te vinden”, zo erkent de coureur die al vier seizoenen lang aan Williams is verbonden en die eerder in haar carrière vooral naam maakte in de DTM.

Wolff kwam in 2012 als ‘ontwikkelingsrijder’ binnen bij Williams, wat haar vooral veel werk gaf in de simulator. Ze behield die rol in 2013 en 2014, maar kreeg er in 2013 ook één echte testdag bij en mocht in 2014 twee vrijdagtrainingen doen en wederom één dag testen.

Voor dit seizoen heeft Wolff promotie gemaakt naar de rol van testrijder. Ook dit jaar mocht ze weer tijdens twee vrijdagtraining instappen – in Spanje en Groot-Brittannië – al heeft ze er dit keer twee volledige testdagen bij gekregen.

Toch is het ook een teleurstellend jaar voor Wolff, want toen vaste kracht Valtteri Bottas mogelijk een race moest missen, trok Williams prompt de ervaren Adrian Sutil aan als reserverijder. “Dat was niet zo prettig voor me.”

“Ik dacht in de eerste plaats natuurlijk aan Valtteri, maar mijn tweede gedachte was: ‘Zal dit mijn kans zijn?’. Toen haalde het team Adrian echter binnen. Uiteindelijk heeft hij niet eens in de auto gezeten, maar het was een moeilijk moment, al ben ik daarna alleen maar harder gaan werken.”

Inmiddels zegt Wolff de beslissing van Williams te begrijpen. Ze heeft ook niet het gevoel dat ze binnen het team wordt tegengewerkt. Bij Williams zijn ze ook tevreden over haar, vertelt adjunct-teambaas Claire Williams. “We gaan aan het eind van het jaar verder wel kijken waar we samen staan.”