Het zijn beelden die je normaal alleen op zondagavond na een Grand Prix ziet. Maar in Suzuka is de grote afbraak op vrijdagmiddag al begonnen. Iedereen wacht met grote vrees af met wat voor kracht tyfoon Hagibis over het circuit van Suzuka zal scheren.

De laatste voorspelling is nogal verontrustend, zo laat de Japanse mevrouw die werkzaam is in het cateringgedeelte van het mediacentrum op haar telefoon zien. “Het ziet er slecht uit”, zegt ze. De wind zal volgens haar zeer krachtig zijn, de regenval hoog. In de regio zijn alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen getroffen, het circuit van Suzuka blijft zaterdag dicht. Supermarkten sluiten hun deuren, het openbare leven komt waarschijnlijk helemaal stil te liggen.

In de paddock heerst bij het invallen van de avond bedrijvigheid. Het commandocentrum van Formule 1 Media is al volledig ontmanteld. Op het binnenterrein, waar de fanzone is, worden de merchandise-tenten afgebroken. En in de pitstraat zijn ter versteviging overal zandzakken aangesleept. De garages worden hermetisch gesloten, de commandoposten van de teams in de pitstraat afgebroken. Ook in de tijdelijke onderkomens van de raceteams is personeel druk aan het werk. Alle elektriciteit zal ’s avonds worden afgesloten, de televisieschermen moeten worden ingepakt.

Het is een megaklus, maar volgens de organisatie noodzakelijk. Veiligheid staat voorop. Zodra Hagibis boven Suzuka is uitgeraasd en voorbijgetrokken, de verwachting is dat dat zaterdagavond het geval zal zijn, wordt de schade opgemeten en kan er eventueel met de wederopbouw van circus Formule 1 worden begonnen. Want op zondagochtend moet de show door.