De Formule 1-teams zijn het gedeeltelijk eens met de regelwijzigingen die de FIA onlangs voorstelde. Deze regels moeten in 2008 van kracht worden. De FIA liet weten dat alle commentaren uitvoerig bekeken zullen worden en als het goed is krijgt ze binnenkort de reactie van de autofabrikanten.
In een tijd dat iedereen in de Formule 1 een eigen koers lijkt te varen komt dit nieuws best als een verrassing. Afgelopen weekend wees iedereen nog met de beschuldigende vinger naar elkaar, waardoor er slechts zes auto’s van start gingen in de race. Nu blijkt echter dat bepaalde ideeën van de fabrikanten – die ondertussen nog wel altijd met afsplitsing dreigen – overeenkomen met die van de FIA.

Autosport-Atlas weet te melden dat de teams in hun eerste opzet de volgende ideeën op hebben genomen:

– Een enkele bandenspecificatie voor het hele weekend.

– Het gebruik van standaard ratio’s voor de versnellingsbakken, die nog wel door de teams zelf worden gebouwd.

– Het gebruik van dure materialen terugdringen.

– Traction control verbieden.

– Het weer toestaan om banden te wisselen tijdens de race.

,,We hebben een opzet klaarliggen met regels die de sport in onze ogen beter maken, veel daarvan wijken niet af van de voorstellen waarmee Max Mosley is gekomen. Wij hebben ons voorgenomen om auto’s te bouwen die qua snelheid gelijkwaardig zijn aan die van 2001. Het veiligheidsniveau blijft echter van eind 2007", vertelt Paul Stoddart als woordvoerder van de teams.

,,De downforce moet ongeveer 30% minder worden dan in 2004, ruwweg het niveau waar we dit seizoen mee gestart zijn. Daarentegen moet de mechanische grip omhoog, dit willen we bereiken met de herinvoering van slicks. Alleen wel onder de voorwaarde dat er slechts één bandenleverancier is, bovendien moet deze een bepaalde marge inbouwen.

Volgens de Minardi-teambaas is de tijd aangebroken om een oplossing te zoeken met de FIA. Dat het geen zin heeft om elkaar bij het minste of geringste in de haren te vliegen is de afgelopen periode wel gebleken. De Australiër denkt dat het mogelijk is om overeenstemming te bereiken met de FIA over de regels voor 2008, zodat de F1 ook na die tijd een mooie toekomst tegemoet gaat.

,,De sport komt het best tot haar recht in één kampioenschap, twee series berokkenen elkaar alleen maar schade. Ik hoop oprecht dat we allemaal doorgaan onder de vlag van de FIA, zolang ze er maar niet mee doorgaat om de teams tegen zich in het harnas te jagen. We hebben nog voldoende tijd om een goede oplossing te zoeken."