De Formule 1-teams hebben zaterdag tegen de vervroegde motorbevriezing gestemd. Verschillende teams waren er voorstander van om de motoren per 2007 te homologeren, om zo de snelheden terug te dringen. Er was alleen niet genoeg steun voor dit voorstel.


Dit exclusieve nieuws kan FORMULE 1 RaceReport melden dankzij onze Engelse medewerker Adam Cooper. Zoals wij zaterdag al meldden zou de Technische Werkgroep later die dag bijeenkomen om na te denken hoe de snelheden van de bolides het best teruggedrongen konden worden. Charlie Whiting had de teams hiertoe aangespoord.

Zoals verwacht lichtte Ross Brawn Ferrari’s visie toe over het vervroegen van de motorbevriezing. Naar verluidt zou tot deze plannen ook een limitering van het toerental (19.000 per minuut) behoren. Renault, Red Bull, Toro Rosso en MF1 Racing, de zogeheten FIA-friendly teams, steunden dit voorstel. Een meerderheid van tachtig procent moest instemmen met dit voorstel, maar dit werd niet gehaald. Zes van de elf teams stemden zelfs tegen. Daaronder ook Toyota, wat niet bepaald werd verwacht.

Tevens hebben de renstallen tegen nieuwe aërodynamische veranderingen gestemd. Slechts vier teams zagen hier heil in. In plaats daarvan hebben de renstallen voor de logische keuze gestemd om de banden in 2007 langzamer te maken. Dat wordt geen probleem aangezien Bridgestone vanaf volgend seizoen de enige bandenleverancier is. Dit idee kreeg wel de benodigde steun.

Niet alleen worden de banden langzamer gemaakt, ook mogen deze van tevoren niet meer opgewarmd worden. Op geen enkele manier. Hierdoor kan Bridgestone de banden niet alleen trager maken, ook zullen de coureurs geen problemen meer hebben achter de safetycar. Tijdens een neutralisatie zakt de druk in de banden en dat wil nog wel eens voor problemen zorgen. In Amerika is zo’n systeem overigens al langer voorhanden.

Bridgestone zelf is blij met het aandragen van dit idee, omdat de bandenleverancier dankzij deze veranderingen economischer te werk kan gaan. Nu is het zo dat banden die eenmaal zijn opgewarmd en niet gebruikt worden in een Grand Prix-weekend weggegooid moeten worden. Omdat ze door een hittecyclus zijn geweest. Als het opwarmen van de banden wordt verboden kunnen ongebruikte sets tijdens een test of een andere race weer gebruikt worden.

In een poging data te verzamelen over tragere banden zou Ferrari al met een voor de Formule 1 geschikte constructie van de GP2-compund hebben getest.